Новини

Стало відомо, скільки біженців з України знайшли роботу у Польщі

Українські біженці, що знаходяться у Польщі, влаштовуються на роботу за спрощеною процедурою. Станом на сьогодні в сусідній країні працюють вже близько 900 тисяч громадян України.

Про це повідомляє PAP.

Звіт про професійну активізацію біженців з України представили під час Постійної робочої конференції з підтримки України в Канцелярії прем’єр-міністра Польщі.

За офіційними даними, з початку війни близько 1,5 млн біженцям з України Польща надала статус тимчасового захисту. Він відкриває спрощений доступ до ринку праці. Зі зазначеної кількості 500 тис. – діти. Тому експерти дійшли висновку, що майже всі біженці працездатного віку знайшли роботу.

“Робота і можливості заробітку дають біженцям почуття гідності, стабільності та безпеки”, – зазначила міністерка сім’ї та соцполітики Польщі Марлена Малонг.

Зазначається, що у більшості випадків робота не відповідає рівню освіти та кваліфікації українців.

“Перший етап підтримки біженців з України позаду. Зараз настав час для подальших викликів і дій щодо розумної дерегуляції трудового законодавства та правил проживання в Польщі з точки зору доступу мігрантів до суспільних благ, децентралізації фінансової допомоги для суб’єктів, які допомагають біженцям з України, а також подальшої цифровізації процесів легалізації для іноземців, які підтримують польську економіку та мають реальний вплив на зростання ВВП Польщі”, – сказав під час конференції Рафал Мруз, операційний директор Міграційної платформи EWL.

Водночас, за даними досліджень понад 80% біженців планують повернутися до України у довгостроковій або короткій перспективі. Серед тих, хто поки не розглядає варіант повернення до України, а має намір залишитися у Польщі, найбільшу групу становлять висококваліфіковані спеціалісти (22%), працівники сфери послуг (16%), робітники та техніки (14%), вчителі та працівники сфери освіти (12%), продавці, службовці та представники сфери торгівлі (10%).

Автори звіту також наголошують, що майже в шість разів більше біженців знайшли роботу в Польщі, ніж у Німеччині.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.