Новини

«Панельки» складаються, як карткові»: які будинки в Чернівцях безпечніші у випадку ракетних атак

Житлові квартали та цивільні будинки дедалі частіше стають ворожою ціллю. Найкращими місцями під час ракетного обстрілу є спеціально облаштовані укриття. Також підійдуть підземні паркінги, переходи. Однак якщо таких немає, а атака застала зненацька, що робити, куди ховатися? Чи є шанс, що ваш будинок витримає влучання ракети?

Про це йдеться у публікації ” ” від 2 лютого, пише molbuk.ua

У Чернівцях є різного типу будинки, зазначає заступник директора департаменту інфраструктури та благоустрою Ярослав Кушнірик.

“Від добротних споруд австрійської та румунської доби – переважно цегляних будинків з дерев’яними перекриттями – до сучасних каркасно-монолітних. Звичайно, найнадійніші – монолітні. А от найменш безпечні – дев’ятиповерхові панельні. Навіть “хрущовки” – п’ятиповерхові будинки з червоної цегли – дещо витриваліші, ніж панельки 70-80-их років. Як панельні, так і “хрущовки” колись будувалися як тимчасові, щоби з часом замінити їх на більш стійкі. Проте вони виявилися зовсім не тимчасовими”, – каже Ярослав Кушнірик.

Він додає, що у житловому фонді Чернівців найбільше цегляних будинків. Проте вистачає і панельних. Також останнім часом активно споруджують сучасні каркасні.

Проте, яким би міцним не видавався будинок, найнадійніший захист – в укритті, і саме туди треба поспішати під час повітряної тривоги, наголошує чиновник.

У Чернівцях є великі квартали з панельками, зведеними за радянської доби. Це по вулицях Комарова, Південно-Кільцевій, Головній, Руській, бульвару Героїв Крут. Значний також фонд – із цегляними “хрущовками” та “чешками” (помешканнями за “чеським проєктом”, які будували з 70-х і до початку 90-х років).

Зараз з’явилися новобудови. Практично всі вони – залізобетонні каркасного типу і є лідерами за надійністю. Проте жоден будинок не встоїть перед прямим влучанням ракети, яким би він не був, вважає архітектор із Чернівців Віталій Стрільчук.

“Ховайтеся з протилежного боку можливого прильоту”

“Просто панельний будинок зруйнується швидше, і від нього буде більше руйнувань: він складеться, як картковий будиночок. Бо тримається на металевих зварних деталях – не на суцільних кріпленнях, а тільки на точкових. “Панельки” розраховані на сейсмічний вплив 5-6 балів, тоді як монолітно-каркасні будинки витримають землетрус силою 7-8 балів. Тож останні справді є значно міцнішими.

За радянської доби велося планове будівництво, швидкими темпами намагалися забезпечити житло для населення. Цегляні споруди зводити було ніколи, на це знадобився б рік і більше. “Панельку” ж складали за три місяці. Крім того, вона менш ресурсозатратна в будівництві. Це як конструктор: кран приїхав, поклав панель, заварив. Щодо каркасного житла, то воно дещо швидше будується, ніж цегляне, і повільніше, ніж панельне, але набагато надійніше від усіх інших”, – коментує архітектор.

Якщо можливості сховатися в укриття немає і доводиться залишатися в будинку, то варто причаїтися у місці, розташованому з протилежного боку прильоту ракети. У чернівецьких реаліях це південна сторона.

“Відносно Чернівців Росія знаходиться з півночі і північного сходу, тобто з боку Садгори. Тож ракети можуть летіти з того напрямку. Відповідно, треба ховатися в протилежній частині будинку – тій, що виходить на південь”, – радить фахівець.

Ще один варіант сховку – підвал.

“Якщо ракета поцілює в будинок, то зазвичай у верхню частину. І навіть якщо помешкання завалиться і людину заблокує в підвалі будівельними уламками, рятувальники розпочнуть пошуки, завали розберуть, і через деякий час цю людину можна буде витягнути – можливо, навіть майже неушкодженою.

У каркасних будинках також безпечними є сходові клітки. Бо там ядро жорсткості проєктується спеціальними конструкторами, і ліфтова шахта поруч – це теж суцільна залізобетонна конструкція. У панельних будинках краще за все стати у дверний проріз”, – радить Віталій Стрільчук.

Що варто знати про безпеку сховків у будинку:

*Важливо пам’ятати, що опорні стіни – товстіші. Якщо будинок буде валитися, біля опорної стіни залишиться безпечний трикутник.

*Ховатися треба подалі від вікон та міжкімнатних дверей зі скляними елементами. Більшість склопакетів в Україні не гратовані, тобто вони не розіб’ються на дрібні уламки, а будуть летіти великими фрагментами.

*Ванні кімнати проєктуються у темних кутках споруди. Тому вони доволі безпечні, за винятком тих, де облаштований газовий котел.

*Не всі марші (прогони між поверхами) є безпечними. Це залежить від типу та віку будинку. У цегляних будинках вони є одним з найуразливіших місць.

*Панельні (збірні) будинки можуть скластися, мов картковий будинок.

*У спорудах, що збудували після 1990-тих, – безпечно, бо сходові клітини будували монолітно-бетонним способом. Тобто це як стрижень будівлі, який лишається стояти навіть під час руйнування.

*Каркасні (сучасні) будинки зараз є найкращі, бо під час руйнації більша частина все одно триматиметься на каркасі. Через те, що у ньому багато арматури, яка все зв’язує, йому не потрібні зовнішні стіни, щоб вистояти.

*Найбільш вразливими є зовнішні приміщення, які знаходяться по кутах споруд.

*Правило “двох стін”: від небезпеки вас має відділяти щонайменше дві стіни. Бо одна, ймовірно, зруйнується від удару, а друга вбереже від уламків стіни, скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор та передпокій.

*Правило двох виходів. З укриття має бути щонайменше два виходи. Тому підвал чи гараж з одним виходом – це пастка. Його може завалити уламками або під час пожежі вихід буде заблоковано. Проте сучасні підземні паркінги та підвали у більшості будинків спроєктовані безпечно. Крім кількох виходів, вони оснащені датчиками диму та системами пожежогасіння.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.