Новини

«Ці дітки не знають, що таке мамина любов»: у Чернівцях батьки покинули двох немовлят – фото

Андріанка та Іларіончик – малюки, від яких відмовилися батьки. Дівчинку залишили у “Вікні життя”, а хлопчика – у пологовому будинку.

Про це йдеться у публікації ” ” від 2 лютого, пише molbuk.ua

Спершу немовлят обстежили медики Чернівецької міської дитячої лікарні.

“Годуємо, перевдягаємо, купаємо немовлят. Біля таких крихіток медсестрички проводять дні й ночі. Колишуть, співають колискові. Ці дітки не знають, що таке мамина любов і ніжність. Як можемо, намагаємося компенсувати це своєю турботою”, – розповіла завідувачка педіатричного відділення №1 Ольга Долженко.

Перед тим, як перевести до будинку малюка, покинутих діток обстежують і за потреби підліковують.

“Діти потребують особливого догляду, бо часто страждають на попрілості, дерматити, стоматити. Ми проводимо повний комплекс обстежень, щоби потім передати цих малюків в організований дитячий колектив”, – додає О. Долженко.

Матір знайшли посеред купи сміття

Пізніше соцслужби знайшли матір Андріанки. Її виявили у жахливих умовах – помешкання було завалене сміттям, розповіла заступниця директора перинатального центру з комунікації Любов Годнюк.

Вона була шокована, почувши, що дівчинку покинули. Адже пам’ятає, як медики перинатального центру виходжували немовля та матір і виписали їх із купою подарунків від благодійників.

“Ця чудова дівчинка народилася у перинатальному центрі. Днями й ночами лікарі у відділенні інтенсивної терапії новонароджених виходжували немовля. Дівчинку здоровою, з неймовірною кількістю благодійної допомоги і, найголовніше, – з мамою, виписали. Працівники соціальних служб опікувалися, хвилювалися, допомагали. І раптом – шок! Мама покинула крихітку! Ще більший шок – в яких умовах працівники соціальних служб віднайшли горе – матусю”, – емоційно написала Любов Годнюк.

І хоча після того, як дитину виявили покинутою у “Вікні життя”, нею знову дбайливо опікуються медики, проте ніхто не замінить матір.

“Дитячі очі завжди шукатимуть маму і чекатимуть на материнські обійми, на материнську любов. Голос мами, мамині руки, мамина посмішка цілющі для немовлят. Серце крається…” – додала заступниця директора центру.

Наразі Іларіончика вже перевели до будинку малюка. Андріанкою ж опікуються медики міської дитячої лікарні.

“Дякуємо мамі, що не викинула дитину на вулиці”

Днями дівчинці виповнився місяць. За словами лікарів, вона здорова, спокійна, добре їсть та спить. Кореспонденти ” ” навідалися до Андріанки.

“Іларіончик був раніше обстежений в іншій лікарні, готові всі необхідні документи, написана відмова матері. Тож його вже перевели до будинку дитини. Тепер доглядаємо Андріанку. Її покинули у “Вікні життя”, а звідти нам її привезли поліція з соціальними працівниками. Добре, хоч матір не викинула дитину десь на вулиці. Бо всілякі випадки трапляються, – зазначає старша медсестра педіатричного відділення Лілія Білоус.

За словами пані Лілії, дівчинка ще тривалий час перебуватиме у лікарні.

“Треба всі документи зробити, свідоцтво про народження, пройти всі обстеження. Бо діток переводять до будинку дитини вже повністю обстежених, із документами. А оскільки їх наразі немає, то вона у нас буде ще дуже довго. Знаю, що Андріанку хочуть вдочерити українці, але не з нашої області. Телефонували, цікавилися. Загалом багато родин стоять у черзі на всиновлення. Вони хочуть мати дітей, але не можуть народити… Сподіваємося, що наша дівчинка потрапить у добру родину. Але це не так швидко відбувається. За законом, мама має два місяці на те, щоби передумати і повернути дитину”, – пояснює.

Медсестра зауважує: матір осуджувати не можна, адже не знаємо всіх обставин.

“Нічого не можу сказати. Адже я не знаю матері, не знаю, чому вона так вчинила. Бувають різні випадки у житті. Мені лише шкода Андріанку. Ніхто їй не замінить маму. Як би її не любили медсестри, мама – це мама…” – каже медсестра.

До лікарні доволі часто також надходять вилучені з сімей діти. І це певне навантаження для працівників закладу, яких не так багато.

“Трапляється, що дітки, яких вилучили з сімей через неналежні умови, проходять у нас обстеження, а потім батьки роблять вдома ремонт і забирають їх додому. Якщо ж ні, дитину до трьох років переводять у дитячий будинок, потім – до притулку. Та спочатку вони проходять у нас усі обстеження, а це доволі тривала процедура.

Тим часом до лікарні також постійно надходять мами з хворими дітками, в яких і ГРВІ, і бронхіт… Окремого персоналу для догляду за покинутими чи вилученими дітками у нас немає, все навантаження лягає на медсестер. Вони купають, пеленають, годують. Часто одні ще не виписалися, а вже інші прийшли. Тож буває трохи складно. Проте, звісно, ми всіх діток любимо, дбаємо про них. А ще дуже звикаємо. Часто, коли їх виписують, плачемо за ними…” – розповідає Лілія Білоус.

“Віримо, що Андріанка буде щасливою”

Що буде далі з Андріанкою та Іларіончиком, покаже час. Можливо, батьки схаменуться і заберуть їх додому. А може, вони знайдуть нові люблячі родини. Поки що ж Андріанка гарно розвивається, відповідно до свого віку.

“Добре їсть, спить, гарно набирає вагу. Іларіончик порівняно з Андріанкою більш неспокійний, часто плакав. Але це й природно, бо чим дитинка старша, тим вона жвавіша. Ну, а таким крихіткам, як Андріанка, головне зараз – їсти, спати, рости здоровими. Сподіваємося на те, що наша Андріаночка буде щасливою…” – додає пані Лілія.

А тим часом немовлятко прокинулося і почало пхинькати. Тож медсестра Аліса Станявічус готує маляті суміш.

“Андріаночка вже їсть по 60-70 мл суміші. Це якраз норма на її вік. Коли вона поступила, їла по 30 мл, – хвалиться Аліса Радівна і зізнається: – Дівчинку привезли до лікарні саме в мою зміну. Я вже так до неї звикла, як до рідної. Вона дуже миле дитинча…”

Коментар:

Дмитро Білоус, в.о. гендиректора міської дитячої лікарні:

“Кількість покинутих дітей зросла вдвічі”

“Минулого року в медичному закладі пролікувалися 28 покинутих діточок. На жаль, порівняно з попередніми роками, їхня кількість зросла майже удвічі.

Діти не винні, що їх покидають. Ми ж надаємо діткам допомогу в рамках пакета медичних гарантій за кошти, які отримуємо від НСЗУ. Суміші, підгузки, одяг отримуємо завдяки благодійникам”.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.