Новини

«Освоїмо їхні танки за місяць-півтора»: командир екіпажу танка розповів про бойові машини, якими воюють українці та росіяни

На фронті 40-річний командир екіпажу танка Богдан майже з перших днів війни, брав участь у багатьох боях.

Каже, що танк у бою не можна нічим замінити.

“Воюємо на танку Т-72 радянського виробництва. Коли служив у армії, теж був танкістом. Тому добре знаю цю машину. Бойовий танк Т-72 можна використовувати як для оборони, так і для наступу. У ньому встановлена супутникова система зв’язку. Крім гармати, є два кулемети та димові гранатомети. Екіпаж складається з трьох осіб. Машина заряджається автоматично, тому немає четвертого, який заряджає, як в деяких інших. Ми брали участь у важких боях, танк жодного разу не заглух. Щоправда, двічі ламався за цей час, але його швидко відремонтували. Це робить спеціальна ремонтна бригада. Якщо незначне пошкодження, можемо і самі полагодити, запчастини нам привозять. Танк у бою не можна нічим замінити. Це один із головних факторів, який робить можливим наступ у сучасній війні. “Броня” дозволяє проривати ворожі укріплення, знищувати вогневі точки противника, зберігати життя бійців штурмових груп”, – розповідає Богдан.

За словами командира, росіяни теж воюють на танках радянського виробництва, зокрема Т-72 і Т-80.

“Були навіть машини новітні Т-90, але дуже мало, і ми їх легко підбивали. Останнім часом окупанти почали застосовувати танки старої модифікації –Т-55 і Т-62. Їх виробництво в Союзі припинили ще в 1970-х, і вони вже понад півстоліття зберігалися на складах. Це справжній брухт. У цих танках не працюють стабілізатори, тому вони ведуть вогонь не на ходу, а мусять зупинятися. Зрештою, їхня гармата калібром 115 мм навряд чи проб’є бронь сучасних танків. Звідси висновок, що російські окупанти вже вичерпали свої можливості, якщо випускають на поле бою таку “порохню”. Наш танковий батальйон захопив сотні ворожих бойових танків різних модифікацій, які використовуємо для боротьби з росіянами”, – переконаний Богдан.

Про сучасні танки іноземного виробництва, які обіцяють надати Україні, Богдан знає із соцмереж, бачив на фото, які вони на вигляд.

“Я теж хотів би їздити на такому танку. Але для цього потрібно пройти спеціальну підготовку. Гадаю, хто хоча б трохи розуміється на цих машинах, може освоїти новітній танк за місяць-півтора. Нас, напевно, не відправлять на навчання. Бо ми зараз виконуємо важливе бойове завдання, отож не можемо залишити місце дислокації. Гадаю, будуть набирати нових військових і формувати нові танкові підрозділи”, – вважає військовий.

Танкіст каже, що у західних машин багато переваг: кращі технічні характеристики, сучасне обладнання, система наведення.

“Танки оснащені тепловізорами та приладами нічного бачення, що дуже добре під час бою темної пори. У нас теж є модернізований танк українського виробництва “Булат”. Він має високий рівень захисту екіпажу. До системи озброєння входить, зокрема, танковий ракетний комплекс, який дає змогу боротися з бронетехнікою, укріпленнями, гелікоптерами та іншими цілями на відстані до п’яти кілометрів за допомогою керованих ракет. Для танка важливе значення має висота. Наш Т-72 невисокий – 2,30 метра. Ним легше маневрувати і влучати в ціль. А сучасні танки іноземного виробництва вищі – 2,50-2,60 метра. Це не дуже добре для ведення бою на відкритій місцевості”, – пояснив Богдан.

Що відомо про танки, які може отримати Україна

Німецький танк Leopard 2 розробляли під час холодної війни з метою протистояти радянським танкам у разі конфлікту. Вони перебувають на озброєнні 13 європейських країн, отож не буде проблем із запчастинами. Потужна гармата машини завдяки цифровій системі наведення може стріляти на ходу на відстані до п’яти кілометрів. Снаряди зберігаються в спеціальній ніші у вежі, відділеній від бойової частини сталевими дверцятами. У разі детонації боєкомплекту вибухова хвиля виходить назовні через вишибні панелі, не завдаючи шкоди екіпажу. На танках встановлені лазерний та стереоскопічний далекоміри, прилади нічного бачення. Броня башти з елементами титану та вольфраму може захистити від танкових снарядів радянського зразка на відстані до півтора кілометра. Ця німецька техніка є досить дорогою в обслуговуванні.

Британський танк Challenger 2. Це танки з найміцнішою бронею у Європі, особливості якої виробники тримають у секреті. Вони добре зарекомендували себе під час війни в Іраку. Їхні бронебійно-фугасні снаряди дозволяють ефективно знищувати укріплення та легкоброньовану техніку противника на відстані до восьми кілометрів, а також виводити з ладу танки внаслідок значних пошкоджень без пробиття броні. Машина оснащена цифровою системою, командирською панорамою, тепловізором, лазерними далекомірами. Навіть у механіка та водія є тепловізійна камера заднього ходу. Висока швидкість перенесення вогню, башта обертається на 360 градусів за дев’ять секунд.

Танк M1 Abrams – основний танк армії США. Названий на честь командувача збройними силами США у В’єтнамі. Його створювали з метою протистояння радянським танкам. Він вже є на озброєнні польської армії, отож підготовка українських екіпажів може відбуватися там. Важливими особливостями танка є застосування потужних газотурбінних двигунів, обладнання багатошаровою протиснарядною бронею, окреме зберігання боєприпасів в ізольованому капсульному відсіку для захисту членів екіпажу від удару у випадку влучення снаряда, газова система гасіння пожежі, додаткових три кулемети. Це один із найважчих нинішніх танків.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.