Новини

Грип А ускладнюється пневмоніями: лікарі з Буковини розповіли, чим небезпечна хвороба

Через велику кількість хворих на ГРВІ та грип епідемічна ситуація на Буковині залишається складною.

Найбільше хворіють діти, йдеться у публікації ” “.

Як пояснив завідувач епідвідділу Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Юрій Падурару, у хворих буковинців наразі лабораторно фіксують переважно вірус грипу типу А, є поодинокі випадки вірусу грипу В. За результатами лабораторних досліджень, у понад 200 хворих виявлено вірус грипу типу А.

Перебігає хвороба із високою температурою, дошкуляють також кашель, біль у горлі, задуха, нежить, головний біль. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія. Загалом було госпіталізовано понад 635 осіб, з них – понад 420 дітей.

В інфекційному відділенні дитячої лікарні майже третина — з грипом.

“Це велика кількість хворих. Переважає зараз грип над коронавірусом. З ковідом до нас потрапляють одиниці”, – каже медичний директор з питань контролю якості діагностики та лікування Чернівецької обласної дитячої лікарні Оксана Знак.

До лікарні потрапляють діти – від немовлят до 17 років.

“До нас потрапляють діти з високою температурою, часто з бронхітами й навіть пневмоніями. Кількість хворих почала зростати з початку грудня. Загалом для цього періоду характерна збільшена кількість хворих на ГРВІ, але цього року бачимо саме велику кількість грипу. А його в нас не було кілька років”, – зазначає Оксана Знак.

Хвора дитина обов’язково має бути під контролем сімейного лікаря. Якщо дитина млява, висока температура тримається тривалий час, у неї з’являється задуха, варто порадитися з лікарем щодо госпіталізації.

Лікарі нагадують, що найкращий спосіб профілактики грипу — це вакцинація. З початку епідемічного сезону в Чернівецькій області вакциновано проти грипу 2209 осіб. Це дуже незначна кількість, порівняно із загальною кількістю хворих.

“Цей тип вірусу швидко поширюється, і вразливі усі категорії населення. Крім того, кілька років грипу на Буковині не було, тому є висока ймовірність ускладнень. Єдиний спосіб специфічної профілактики — це вакцинація. Попри те, що сезон грипу почався, зробити вакцинацію ще не є запізно. Можна поцікавитися щодо вакцинування проти грипу в сімейних лікарів. Тим більше, що кількість хворих і надалі буде досить високою, бо епідсезон не закінчився”, – каже Оксана Знак.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.