Новини

16 січня Україна вшановує захисників Донецького аеропорту

16 січня в Україні — день пам’яті Кіборгів. Це важлива для українців пам’ятна дата, яку запровадили за ініціативи бійців, що вижили у боях за Донецький аеропорт.

Цього дня в Україні проводять пам’ятні заходи, щоб вшанувати захисників, які поклали життя за свою державу. В народі їх називають “Кіборгами”.

Сьогодні вони є символом патріотизму та відданості незалежній Україні. Всі бійці, які захищали ДАП, отримали державні нагороди (деякі з них — посмертно).

Бої за Днецький аеропорт тривали з 26 травня 2014 р. до 22 січня 2015 р. і закінчилися після повного руйнування обох терміналів і диспетчерської вежі. 16 січня – День пам’яті захисників ДАПу – “кіборгів”. Його було встановлено за ініціативи самих українських військових, які 242 дні вели оборону аеропорту.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90–го окремого аеромобільного та 74–го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку “Дніпро-1”, Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

З 18 до 21 січня 2015 р. внаслідок підриву окупантами нового терміналу ареопорту загинули 58 “кіборгів”. 21 січня командування вирішило відвести українських військовослужбовців зі зруйнованої і непридатної для оборони будівлі.

Диспетчерська вежа Донецького аеропорту стала символом спротиву російській агресії. З початком оборони аеропорту вона “очима” оборонців, яких окупант назвав “кіборгами”. “Батальйони ДНР” багато разів атакували її, обстрілювали, зокрема з танків та зенітних установок.

13 січня 2015 року вежа упала. Всередині перебували українські солдати. Після падіння вони ще три дні коригували вогонь зсередини. На фінальних етапах боїв українські військові утримували перший поверх нового терміналу, а бойовики контролювали підвал і верхні поверхи.

20 січня бойовики підірвали новий термінал, у результаті чого у будівлі обвалилася стеля. Тоді загинуло багато українських захисників, а вцілілі бійці 22 січня покинули позиції, оскільки захищати будівлю вже було неможливо. Тоді багато поранених і контужених військових потрапили до полону бойовиків.

Під час боїв за Донецький аеропорт загинули 100 українських воїнів, поранено близько 440 бійців. Також бойовики знищили десятки одиниць військової техніки і взяли в полон 24 людей.

З боку проросійських окупантів загинули 800 бойовиків, ще 1,5-2 тис. поранені.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.