Новини

Коли видаватимуть транспортні картки пільговикам: важливі запитання про оплату в тролейбусах Чернівців

На отримання пільгової транспортної картки вже є понад 20 тисяч заявок.

Заступник міського голови Ігор Крохмаль розповів, коли планують видавати картки, і відповів на найпоширеніші питання щодо змін у громадському транспорті, йдеться у публікації ” “.

Коли почнуть видавати пільгові транспортні картки?

Уже цього місяця планують видавати пільгові транспортні картки. Мають отримати перші п’ять тисяч карток для пільговиків. Почнуть видавати першим пільговикам, щоб адаптувати їх до роботи у тролейбусах. Очікують, що картки будуть видати впродовж лютого-березня.

Що потрібно робити пільговику із транспортною карткою?

Пільговики мають валідувати свою поїздку за допомогою транспортної картки. Її не потрібно показувати водієві. Необхідно підійти до валідатора (вони і є майже у всіх тролейбусах) і прикласти картку.
Валідатор зчитує інформацію з картки про пасажира і передає до бази ЧТУ. На підставі цієї інформації тролейбусному управлінню будуть відшкодовувати кошти за кількість пільговиків. Це вже буде оплата за умовних пільговиків із певним коефіцієнтом, як це робилося раніше, а за конкретних пасажирів.
Поки ж здійснюється друк карток, пільговики у комунальному транспорті їздять за пільговим посвідченням. Про готовність пільгової транспортної картки будуть повідомляти телефонним дзвінком чи смс-повідомленням.

Пільговику під час поїздки в тролейбусі потрібно мати також і пільгове посвідчення, чи достатньо тільки пільгової транспортної картки?

Якщо контролер звертається до пасажира-пільговика, йому потрібно показати транспортну картку та пенсійне посвідчення або пільгове посвідчення. Адже транспортну пільгову картку можуть мати не лише люди старшого віку, але й люди молодшого віку. Тому контролер може просити документ, щоб отримати підтвердження, що це транспортна картка саме цієї людини.

Чи ще можна подавати документи на отримання пільгової транспортної картки?

Документи від пільговиків продовжують приймати. Це будуть робити постійно, адже кількість пенсіонерів та пільговиків постійно змінюється.

Як будуть сплачувати за проїзд пільговики із сіл?

Міськрада скерувала до територіальних громад звернення, щоби укласти з ЧТУ угоду щодо оплати за пільговиків. Громади повинні подати списки своїх пільговиків, тролейбусне управління видасть картки. Громада по факту буде відшкодовувати ЧТУ кошти за проїзд пільговиків. Якщо такого не буде, то пільговикам із сіл доведеться сплачувати повну вартість проїзду – 10 гривень.

Як будуть розраховуватися за проїзд пасажири?

Готівку в комунальних тролейбусах та автобусах будуть приймати ще в січні, і, можливо, в лютому. Але найближчим часом мають намір її повністю вивести, щоб пасажири розраховувалися лише онлайн. Наразі для оплати проїзду в міському комунальному транспорті пасажири можуть скористатися одним із будь-яких доступних способів: QR-кодом застосунків Приват24 та EasyPay; банківською карткою, приклавши її до валідатора; терміналом самообслуговування EasyPay, City24, Ibox, Sistema.

Як зможуть розрахуватися пенсіонери із сіл, у яких немає ні банківської картки, ні мобільного додатка?

Пасажири, які не є мешканцями Чернівецької територіальної громади, можуть розраховуватися за допомогою транспортної картки. Ці картки, коли їх запровадять, продаватимуть у водія, контролера й у мережах магазинів. Орієнтовна вартість загальної транспортної картки складатиме 120 гривень, у картку буде закладено десять поїздок. Потім її потрібно буде поповнювати за готівку. Це можуть допомогти зробити у магазині, де їх будуть продавати. Можна буде також купити квиток у терміналі на зупинці.

Як користуватися транспортною карткою?

Пасажир підносить свою картку до валідатора в салоні тролейбуса або біля дверей – і пристрій списує гроші за поїздку. Баланс транспортної картки буде видно під час валідації. Учні та пільгові категорії населення Чернівецької територіальної громади їздять у міському електротранспорті безоплатно.
Як і інші пасажири, вони повинні реєструвати свою поїздку через валідатор під час кожної поїздки. Обмежень у кількості поїздок немає. Контролери будуть допомагати валідувати картки та проводитимуть роз’яснювальну роботу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.