Новини

До новорічного столу – лише найсмачніші страви. Що приготувати на свято, знає бренд-шеф Яна Лакуста*

Цього року новорічні свята в Україні будуть не такими яскравими та радісними, як раніше. Та хай би що не було, це не привід відмовляти собі у невеличкому святкуванні в тісному родинному колі або в компанії друзів. Такі затишні вечори лише зблизять та згуртують нас ще більше!

Меню на Новий рік 2023 повинні наповнювати найкращі рецепти страв, які смакуватимуть всім. Дехто намагається “підігнати” його під тварину-тотем прийдешнього року, дехто виходить зі смакових вподобань своєї родини. В обох випадках принцип має бути один – щоб було апетитно. Водночас цей час ідеальний для експериментів. Тож чому б не приготувати незвичну страву, до якої ніяк не доходили руки? Бренд-шеф Яна Лакуста розкрила декілька авторських рецептів, які ідеально впишуться у новорічне меню.

Інгредієнти на 7 порцій:
Качина ніжка – 1,3 кг
Масло вершкове 82,5% – 140 г
Яблука червоні – 560 г
Апельсин – 600 г
Цукор пісок – 70 г
Оцет яблучний – 35 г
Масло вершкове 72,5% – 35 г
Вишня морожена – 100 г
М’ята свіжа
Соус із обліпихи – 280 г
Горіхи грецькі
Соус теріякі
Кориця

Маринад для приготування качиних ніжок на 7 порцій:
Апельсин цедра – 14 г
Апельсиновий сік – 350 г
Корінь імбиру – 35 г
Тим’ян (чебрець) сухий або свіжий –7 г
Соус соєвий – 70 г
Олія соняшникова – 70 г

Процес приготування:
Маринуємо і викладаємо в рукав для запікання разом з маринадом і закладаємо в духову шафу при t 100-110⁰ на 3 год, опісля змащуємо маслом і соусом теріякі та запікаємо в попередньо розігрітій до 200⁰ духовій шафі до рум’яності.

Фрукти нарізаємо на дольки. Спочатку проварюємо яблука у воді з яблучним оцтом та корицею до напівготовності (1-2 хв), далі нарізаємо апельсин. Карамелізуємо яблука та апельсин з додаванням вершкового масла та цукру. Наприкінці додаємо морожену вишню (інакше вишня розвариться).

Приготування соусу із обліпихи:
350 г обліпихи проварюємо у 1л води. Додаємо 400-700 г цукру. Блендеруємо та протираємо крізь сито, загущуємо крохмалем (14 г якого розводимо у 35 г води), доводимо все до кипіння.

Подаємо качину ніжку з карамелізованими фруктами і соусом з обліпихи.

Інгредієнти на 5 порцій:
Філе куряче – 1 кг
Соус соєвий – 50 г
Часник свіжий – 25 г
Олія соняшникова рафінована – 25 г
Тим’ян свіжий
Приправа для м’яса
Соус дор-блю – 275 г
Сіль
Базилік
Помідори чері – 50 г
Сир дор-блю – 75 г

Приготування:
Куряче філе зачищаємо від прожилок і від малого філе, злегка відбиваємо з внутрішньої сторони та маринуємо. Смажимо на сильно розігрітій пательні з обох сторін. Викладаємо на лист для випікання, додаємо шматочок вершкового масла, за бажанням можна додати трохи білого вина. Випікаємо при t 220 протягом 15 хв (якщо філе невеличке, то 10-12 хв).

Приготування сирного соусу:
До 750 г води додаємо сир дор-блю або горгонзола (150 г) доводимо до кипіння, опісля блендеруємо і вводимо вершки 200 г, ще раз доводимо до кипіння.

Соус викладаємо на тарілку. Філе можна подавати або цілим, або нарізаним та декорованим помідорами чері та базиліком.

Інгредієнти на 5 порцій:
Риба масляна – 500 г
Сіль, соус соєвий
Приправа до риби
Олія оливкова
Масло вершкове 72,5% – 35 г
Борошно – 40 г
Яйце куряче – 2 шт.
Сухарі панірувальні – 80 г
Олія соняшникова рафінована
Горошок морожений – 240 г
Пюре картопляне – 160 г
Вершки 18% – 50 г
Часник свіжий – 30 г
Соус вершковий густий – 140 г
Мікрогрін – 8 г

Приготування:
Філе білої риби (масляна, судак, палтус, сайда) очищаємо. Знімаємо шкіру і кісточки. Маринуємо та злегка відбиваємо. Додаємо шматочок вершкового масла і скручуємо в рол, обмотуємо харчовою плівкою та підморожуємо.

Смажимо у фритюрі до легкої рум’яності і доводимо до готовності у духовій шафі 5 хв. Якщо рол підморожений час приготування продовжити ще на 5 хв.

Приготування пюре:
Горошок блендеруємо, протираємо крізь сито, вводимо картопляне пюре і доводимо до смаку.

Приготування густого вершкового соусу:
Підсмажуємо борошно до рум’яності. Пасеруємо цибулю та часник, тоді вливаємо вершки, при необхідності можна розвести молоком або бульйоном.

Рол з риби нарізаємо шматочками, викладаємо на пюре з горошку та декоруємо помідорами черрі, мікрогріном та поливаємо вершковим соусом.
Всі ці страви різноманітні та цікаві, а головне – максимально смачні! Вибирайте ті, що вам подобаєюься найбільше або ж готуйте одразу кілька позиці. Доповніть свій новорічний стіл овочевими салатами й смакуйте із задоволенням! Щасливого нового року!

Instagram: yana_executive_chef1995
Facebook: facebook.com/svetlana.drathaska

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.