Новини

«Це могло стати останньою краплею»: релігієзнавець – про ймовірну причину санкцій РНБО проти буковинського архієрея Мелетія

Представники керівництва УПЦ і нині підтримують активні контакти з діячами Російської Церкви. Вочевидь, саме це і стало “останньою краплею” для РНБО при ухвалі рішення про запровадження санкцій проти представників УПЦ, серед яких – і митрополит Чернівецької єпархії УПЦ Мелетій.

Таку думку у коментарі molbuk.ua висловив доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олександр Бродецький.

Як припустив науковець, РНБО, певне, небезпідставно бачить загрози в діяльності певних осіб, у цьому видаку – представників УПЦ.

На фото: Олександр Бродецький

“Юридичні аспекти теми санкцій – це компетенція правоохоронних органів. Тому тут мій коментар зайвий. Знаю лише, як і всі знають, про те, що здійснено це в руслі нещодавнього рішення РНБО.

РНБО в умовах війни Росії проти України, мабуть, небезпідставно бачить загрози в діяльності певних впливових осіб (у цьому випадку – релігійних функціонерів УПЦ, яка до четвертого місяція війни офіційно, за власним Статутом про управління, залишалася частиною Російської Православної Церкви).

Представники керівництва УПЦ і нині підтримують активні контакти з діячами Російської Церкви чи її сателітів (наприклад, у Молдові). Щодо буковинського архієрея Мелетія Єгоренка, думаю, тут саме цей аспект і виявився “останньою краплею”, яка вплинула на рішення держави.

Наприклад, 1 грудня 2022 р. він, таки би мовити, з дружнім візитом і з нагоди ювілею відвідував молдавського архієрея РПЦ. Підкреслю: Молдавська Православна Церква і досі у складі РПЦ. Той архієрей бере і в час війни участь у роботі структур Московського Патріархату, про що цілком відкрито сповіщає сайт його єпархії.

Які діалоги велися і які справи облаштовувалися під час цієї дружньої зустрічі, – можна тільки здогадуватися. Але багато хто бачить розбіжність між заявленою позицією нібито цілковитого відходу УПЦ від московського впливу і реальними кроками ряду її функціонерів”, – зазначив Олександр Бродецький.

Раніше повідомлялося, що Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти 7 представників УПЦ МП, серед яких митрополит Чернівецької єпархії УПЦ (МП) Мелетій.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.