Новини

«З дитинства вміла працювати з деревиною»: буковинка робить скриньки та оздоблює їх

Надія Точеннік із селі Іванівці Дністровського району все життя захоплювалася художньою творчістю та самотужки всього навчалася.

Зараз жінка займається виготовленням скриньок. Деякі робить з дерева самостійно. Для деяких використовує заготовки.

– Я в дитинстві дуже любила малювати, хотіла піти вчитися вище за цим профілем. Та батьки не мали змоги возити мене весь час у Кельменці, де діяла художня школа. Все життя я цікавилася цим, в мене було креативне мислення. Певно, це мені передалося від батьків. Тривалий час я робила ремонти людям. Почала з того, що зробила ремонт у власному будинку, який ми збудували із чоловіком. Моя сестра закінчила будівельне училище, працювала на Дністровській ГЕС, була майстром, робила ремонти. Тож вона мене навчила цієї справи, допомогла із ремонтом у нашому будинку. В 90-тих був дефіцит багатьох товарів. У будівельних магазинах можна було знайти лише кілька рулонів шпалер, не було великого вибору. Я ходила до людей, виробляла зі шпалер колажі на стінах, схожі на килими, – розповідає жінка.

Працювати з деревом пані Надія навчилася від батька, який був столяром. Ці знання їй і стали в пригоді, коли почала займатися створенням скриньок.

– Я з дитинства знала, як працювати з деревиною. Знала, як правильно конструювати різні речі, всі етапи роботи з ними. Спочатку спробувала зробити собі скриньку. Побачили діти – і теж собі такі захотіли. Згодом на Новий рік зробила для внучки скриньку. Діти наполягли, щоб я почала розвиватися і продавати їх. Я погодилася, адже хотіла ще більше вдосконалитися. Збиралася їх продавати до 8 Березня, навіть створила сторінку в інстаграмі. Та все склалося по-іншому. Почалася повномасштабна війна. На деякий час я залишила цю справу, адже було не до того. Потім зрозуміла, що ця робота зможе допомогти відволіктися від негативу. Почала знову робити для себе скриньки і різні речі домашнього вжитку, – розповідає жінка.

“Люблю експериментувати”

Майстриня каже, що інколи працює навіть вночі. Вона цілковито віддається процесу, буває, що за роботою навіть забуває попоїсти.

– Скриньки роблю як із дерева, так і з інших підручних матеріалів. Наприклад, щоб зробити півкруглі дерев’яні кришки для скриньок, потрібні спеціальні станки та інструменти, а вони дорогі. Я ж її роблю з твердого картону чи ДВП, змішую спеціальні розчини, шпаклюю її та оздоблюю. Вона стає схожою на виріб з деревини, – пояснює майстриня.

Наразі для жінки виготовлення скриньок перетворилося на хобі. Адже через економічні труднощі люди все рідше цікавляться виробами.

– Люди, які не знають, скільки коштують матеріали і скільки праці в це вкладено, кажуть, що вартість скриньок зависока. Я ж до собівартості виробу додаю лише 300 гривень за свою роботу. Хоча витратити на одну скриньку можу до трьох днів. Покидати цю справу не хочу, прагну ще більше в цьому розвиватися. Це те, що мені до душі, – каже пані Надія.

Окрім скриньок, майстриня робить і кухонні набори, підноси, посудини для спецій, коробочки для чаю, цукерниці та фруктовниці.

За весь час жінка створила близько 70-80 виробів.

– Речі оздоблюю в багатьох техніках. Особливо люблю робити вінтажний декупаж із різьбленням. Також роблю в стилі стімпанк (поєднання дерева і окисленого металу, у старовинному стилі), шеббі шик, в сучасному стилі, використовую ліплення з холодного фарфору. Люблю експериментувати. А ще хочу навчитися працювати з епоксидною смолою, – розповідає майстриня.

Більше робіт Надії Точеннік можна переглянути на її сторінці в інстаграм за посиланням.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.