Новини

Пенсії та соцвиплати зростуть, а субсидії нараховуватимуть по-іншому: що зміниться з 1 грудня для буковинців

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум, а відповідно й соцвиплати, котрі до нього прив’язані. Тож ряд категорій пенсіонерів чекає підвищення виплат. Зміниться й порядок надання субсидій.

Пенсії зростуть
З 1 грудня пенсія зросте для трьох категорій. Для тих, хто отримує мінімальну, максимальну та має надбавки до пенсії чи понаднормовий стаж.

Мінімальна пенсія зросте на 66 гривень до 2 093 гривень, адже дорівнює прожитковому мінімуму.

Максимальна – на 660 гривень до 20 920 гривень, складає 10 прожиткових мінімумумів для осіб, що втратили працездатність.

Перерахунок пенсій відбудеться і для непрацюючих осіб, які отримують “страхові” пенсії – на рівні 2 500 гривень, або пропорційно наявному страховому стажу.

Перерахунку підлягають всі складові пенсійної виплати, які залежать від прожиткового мінімуму. У зв’язку із зазначеним, з 1 грудня зросли розміри мінімальної та максимальної пенсії (становитимуть 2093 та 20930 грн. відповідно). Перерахунок проведено автоматично,
без необхідності додаткового звернення пенсіонерів, за наявними в органі Пенсійного фонду даними про стаж, підвищення, факт роботи.

Також на виконання рішення Уряду з 1 грудня збільшено мінімальну пенсійну виплату для осіб, які не працюють та не досягли 70-річного
віку. Зокрема, за наявності в них страхового стажу не менше 30 років у жінок та 35 років у чоловіків гарантований розмір пенсійної виплати складає 2500 грн. За наявності стажу меншої тривалості, розмір мінімальної пенсійної виплати обчислюється пропорційно до наявного стажу, виходячи з розміру 2500 грн.

В області перераховано пенсії 36 тис. пенсіонерів, середній розмір підвищення склав 62,37 грн. Для осіб, які на даний час значаться працюючими, зазначений мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюватиметься з дати звільнення з роботи/ припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу.

Прожитковий мінімум з 1 грудня

Бюджетом-2022 передбачене останнє підвищення прожиткового мінімуму цьогоріч у грудні. Оскільки до нього прив’язаний ряд соцвиплат, то з 1 грудня зміниться розмір виплат на дитину, аліментів, максимальних виплат з безробіття тощо.

Субсидії по-новому

З 1 грудня нарахуванням субсидій для українців буде займатись Пенсійний фонд, а не Мінсоцполітики. Якщо вам субсидія вже нарахована, то для вас нічого не зміниться, якщо ж ви ще не подавали заяву, то тепер це слід зробити через ПФУ.

Для цього потрібно написати заяву та декларацію про доходи до органів Фонду, посадових осіб центру надання адміністративних послуг, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної або міської ради.

“Громадяни, які витрачають на оплату комунальних послуг більше ніж 15 відсотків сукупного місячного доходу, з першого грудня для призначення субсидії мають звертатися до органів Пенсійного фонду України. При цьому людина може самостійно обрати, до якого саме сервісного центру фонду їй зручно звернутися. Це не залежить від місця її офіційної реєстрації”, – повідомляють у пресслужбі управління Пенсійного фонду в області.

Для призначення субсидії можна звертатися через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, через мобільний додаток фонду або через портал “Дія”. Також можна надіслати документи до органів Пенсійного фонду поштою або звернутися до уповноважених осіб своєї територіальної громади або до ЦНАПу. Для оформлення субсидії подаються заява про призначення та декларація про доходи і витрати.
Отримувачам, яким субсидія вже була призначена, повторно звертатися до Пенсійного фонду не потрібно. Виплати, які були визначені органами соцзахисту, будуть надходити до завершення опалювального періоду.

Призначення через Пенсійний фонд – це основна зміна у призначенні субсидії. З усіх інших питань щодо виплат змін немає.
У департаменті соціальної політики Чернівецької міської ради пояснюють, що люди можуть подавати документи на призначення субсидії і в органи соціального захисту.

“Прийом документів на призначення субсидій буде здійснюватися паралельно. Документи можна буде подати і Пенсійному фонду, і в органи соцзахисту. Ми продовжуємо здійснювати прийом документів, але призначати і виплачувати субсидії буде лише Пенсійний фонд”, – пояснює заступниця начальника департаменту соціальної політики міської ради Валентина Гаєвська.

Зміни для водіїв

З 14 грудня цього року в України почнуть діяти нові правила оформлення чи перереєстрації автомобіля. Зробити це можна буде онлайн через застосунок Дія або Електронний кабінет водія. Також у такий самий спосіб можна буде замовляти номерні знаки на автівку (платні й безкоштовні). Раніше ці послуги надавались виключно фізично у сервісних центрах МВС.

Вихідні та святкові дні

Згідно з календарем у грудні 2022 року на українців чекають 22 робочих та 9 неробочих днів. Через воєнний стан цьогоріч населення не матиме додатковий вихідний 26 грудня через Різдво, котре цьогоріч випадає на 25 грудня (неділю).

Зверніть увагу! Цьогоріч ПЦУ дозволила українцям за бажанням святкувати Різдво саме 25 грудня, а не 7 січня

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.