Новини

Безпомічна старість – не вирок. Пансіонат сімейного типу для людей похилого віку «Життя» вже два роки працює в с. Шипинці*

Реалії сучасного життя такі, що мимоволі доводиться звертатися по допомогу професіоналів з догляду за близькою людиною літнього віку. Та, на жаль, словосполучення “будинок престарілих” для багатьох звучить як вирок. І здебільшого через закладений глибоко в нашій пам’яті стереотип, що в такі заклади стареньких “здають” безсердечні діти, щоби позбутися обтяжливої турботи про немічних батьків. Але з часом стереотипи змінюються. І на сьогодні є багато приватних пансіонатів для людей старшого віку, де створені всі необхідні умови, щоб вони гідно прожили свою старість.

“Хочемо, щоб діти жили своїм життям і пам’ятали, що у них є батьки”

Один з таких сучасних закладів нещодавно відкрився у с. Шипинці, що у передмісті Чернівців. Це пансіонат сімейного типу для людей похилого віку “Життя”, який відкрила подружжя Олександр Павлович і Наталія Михайлівна.

Тут дуже комфортно і в побутовому, і в психологічному плані. Про людей, які на схилі літ не можуть самі про себе подбати тут піклуються краще, ніж рідні би це могли зробити в домашніх умовах. Адже для повноцінного догляду рідним не завжди вистачає часу, знань, навичок і вмінь надати елементарну медичну допомогу. А тут є навчені фахівці з великим досвідом роботи і все необхідне, щоби забезпечити належний догляд та душевну рівновагу підопічних.

– Для нас важливо, щоб люди зрозуміли, що такі пансіонати – не покарання, а, навпаки, турбота про батьків. І наш заклад – це пансіонат санаторного типу, а не будинок пристарілих, де стареньким обов’язково має бути погано, як ми звикли думати, перебування тут може тривати від кількох тижнів до кількох років, за бажанням самої людини, – розповідає господиня пансіонату сімейного типу для людей похилого віку “Життя” Наталія Михайлівна. – Коли ми з чоловіком будували цей пансіонат, намагалися створити затишне місце для людей старшого віку, де би вони проживали у комфортних умовах, відчували турботу, любов і безпеку. Щоб це була одна велика дружна сім’я.

Передусім ми приміряли цю ідею на себе. Адже нам обом по 50 років. У нас є син, який має власну сім’ю. А ми старіємо, і що буде завтра, не знає ніхто. Тож хочемо, щоби усі діти жили своїм повноцінним життям зі своїми сім’ями, не забуваючи при цьому, що у них є батьки, і були впевнені, що про них піклуватимуться з любов’ю. Тому ми з чоловіком спокійно ставимося до того, що самі можемо жити у такому пансіонаті. І вирішили створити таке місце, де би самі хотіли доживати віку.

У нашому пансіонаті потурбуються, щоб ваші рідні похилого віку гідно прожили свою старість, не нервуючи, не переживаючи, що немає за що купити продукти чи заплатити за комуналку. У пансіонаті вони чистенькі, доглянуті, нагодовані, в теплі, оточені турботою, спілкуванням, піклуванням, бо це найважливіше для кожного. Є родичі, які це все розуміють і хочуть зробити старість для своїх старих батьків або родичів комфортною і турботливою. У кожного нашого мешканця є своя історія, але про всіх них ми піклуємося, як про своїх рідних.

Вважаю, що у своєму житті ці люди достатньо попрацювали, і зараз настав момент, коли вони повинні відпочивати і отримувати задоволення від життя. А ми, в свою чергу, намагаємося приділити їм максимальну увагу і турботу.

Продумано все для безпечного проживання і пересування

Ошатний двоповерховий будинок пансіонату “Життя” розташований на мальовничій території з озелененням, доріжками з бруківки та дерев’яними лавицями.

Всередині будівлі – затишні кімнати для проживання, які можуть вмістити до 25 осіб одночасно, кімната відпочинку, кухня-студія, просторий хол і бібліотека, які створюють комфорт та домашню атмосферу.

Варто звернути увагу, що у пансіонаті працює потужний генератор, який забезпечує електроенергією, що дозволяє бути незалежними в нинішніх складних умовах.

Господарі пансіонату детально продумали й оптимізували простір для безпечного пересування пансіонатом і територією навколо нього та створили всі умови, щоб гості відчували максимальний комфорт і домашній затишок. Тут все облаштовано за визначеними стандартами: відсутні круті сходи і пороги, душові кімнати і вбиральні обладнані спеціальними ручками-тримачами. Для тих, кому важко стояти в душі, використовують спеціальні крісла для гігієнічних процедур. Приміщення пансіонату обладнане ліфтом для маломобільних людей і зручними сходами для тих, хто може рухатися самостійно. Також для безпеки постояльців тут встановлені протипожежна сигналізація і відеонагляд. Світло скрізь вмикається автоматично, від датчиків руху. Є спеціальне обладнання для термообробки особистих речей і білизни. Щодня тут прибирають і провітрюють кімнати і кварцують всі приміщення.

Всю зиму у кімнатах для проживання зберігається комфортна для старших людей температура +25 градусів. Для тих, хто обмежений у рухах, обладнано спеціальні ліжка зі спеціальними матрацами. Біля кожного ліжка є індивідуальна кнопка виклику лікаря.

Медичний догляд та гігієна

Мешканці пансіонату “Життя” перебувають під пильним наглядом висококваліфікованого персоналу, який щодня слідкує за самопочуттям і гігієною кожного гостя. Тут регулярно замінюють постільну білизну, рушники, перуть та прасують особистий одяг, надають послуги перукаря, манікюру та педикюру. Також пансіонат за потреби забезпечує своїх постояльців гігієнічними засобами, а щоб не було пролежнів і застійної пневмонії, тут застосовують профілактичні заходи. Для самостійного пересування територією пансіонат надає візочки, ходунки та інші засоби.

– У нас цілодобово чергують сестра милосердя і дві доглядальниці, які щоденно турбуються про стан здоров’я постояльців, вчасний прийом ліків та роблять усі необхідні медичні процедури, – розповідає господар пансіонату сімейного типу для людей похилого віку “Життя” Олександр Павлович. – Щоранку медсестра вимірює цукор, рівень сатурації, температуру і тиск та вносить ці дані в журнал.

При потребі викликаємо швидку з Чернівців. Щоб здійснювати постійний медичний нагляд за нашими підопічними, ми уклали декларацію з лікарями центру приватної медицини. Їхній сімейний лікар двічі-тричі на тиждень приїжджає у пансіонат і оглядає наших мешканців, а планові обстеження проводять лікарі різних профілів цього центру і спеціалісти з Чернівців. Також лаборанти центру беруть всі необхідні аналізи тут, на місці.

За власні кошти ми закупили портативний апарат УЗД, уклали договір з лікаркою з Чернівці, і викликаємо її при потребі провести УЗД нашим мешканцям.

Якщо людина скаржиться на щось, для необхідних обстежень намагаємося привезти лікарів вузького профілю. Необхідність кожного обстеження погоджуємо з родичами.

– Сьогодні багато людей хворіють на деменцію, яка починається набагато швидше, ніж це було раніше, – зауважує Наталія Михайлівна. – Серед наших підопічних є люди, які вже у 60 років страждають від деменції. Вони потребують нагляду професійного психотерапевта. І ми щодо цього питання співпрацюємо із Чернівецькою обласною психлікарнею, лікарі цієї установи за потреби приїжджають до нас або ж дають консультації по телефону.

Про фізичне здоров’я мешканців пансіонату дбають реабілітологи і масажисти. Також для цього застосовують лікувальну фізкультуру, тренажери, УВЧ апарат, які призначає тільки лікар.

Двічі на тиждень у нас працює лікар-реабілітолог. І в нас є такий приклад, коли чоловік, який не міг самостійно пересуватися, завдяки заняттям з реабілітологом зараз успішно ходить пішки з паличкою, намотуючи 10 кіл на території пансіонату.

Був дідусь, якого привезли до нас на каталці, а через місяць, коли наші реабілітологи і масажисти поставили його на ноги, він викликав таксі і поїхав додому.

“На кожен прийом їжі готуємо все свіже”

– Своїм підопічним ми забезпечуємо 5-разове харчування, – ділиться Наталія Михайлівна. – На кожен прийом їжі готуємо все свіже. Продукти закуповуємо у перевірених фермерів, які мають відповідні сертифікати. Завжди купуємо сезонні овочі, фрукти, свіжу рибу, м’ясо. Яйця маємо із власної ферми. Фото- і відеозвіти з днів народжень надсилають родичам

– Усі мешканці пансіонату “Життя” хто самостійно, хто з допомогою доглядальниць, за сприятливої погоди виходять на прогулянку. Ніхто з наших мешканців не сидить чи лежить постійно у кімнаті. Навіть ті, хто пересувається на візках перебувають разом з усіма мешканцями: збираються у кімнаті відпочинку, дивляться телевізор, читають газети, розмовляють, співають, живуть повноцінним життям, – розповідає Олександр Павлович. – Дехто в’яже, хтось розмальовує картини за номерами. У нас є багато книг на різні тематики, є що почитати.

На дні народження ми запрошуємо наших місцевих музикантів з баяном, гармонню, скрипкою. На півтори години сюди приїжджають артисти і влаштовують іменинникам свято, від якого вони щиро радіють, як діти. На пригощання організовуємо святковий торт, солодкі столи. Тобто приділяємо їм максимальну увагу, оточуємо турботою, теплом і любов’ю. Також ми надсилаємо рідним фото- і відеозвіти з днів народжень, різних свят, які організовуємо для наших підопічних.

– Які обстеження потрібні перед прийомом у пансіонат?

– Під час спалаху ковіду і донині ми приймаємо до себе людей з ПЛР-тестами з лабораторії, а не з тимчасовими. Бажано також мати медичну книжку, де є історія хвороб. Ці документи потрібні для сімейного лікаря, щоб він міг укласти угоду і обслуговувати людину, знаючи про всі хвороби свого пацієнта. Тому родичі мають повідомити правду про всю історію людини: що з нею було вчора, місяць, рік тому, які хвороби були.
З документів потрібні копія паспорта та копія ідентифікаційного номера.

Відгуки підопічних пансіонату “Життя”:

Пан Анатолій:
-Мені подобається, що тут належне ставлення до людей. Добре, що організували такий куточок, де діти чи родичі можуть залишити своїх хворих рідних, за якими тут завжди належно доглянуть, допоможуть одужати. Я тут на реабілітації після хвороби і займаюся фізкультурою. Але хотілося б, щоб був спеціальний зал для реабілітації, спеціальне обладнання для цього і більше спеціалістів. Думаю, у найближчому майбутньому так і буде.

Пані Любов:
– Мені дуже подобається у пансіонаті. Я отримала таке задоволення, немає слів. Я рада, що тут знаходжуся. Я не бачу, але люблю слухати музику, спілкуюся з іншими мешканцями пансіонату, ми розмовляємо, співаємо пісні, дні народження святкуємо. Ми ходимо гуляти на вулицю, фотографуємося, маємо доступ до інтернету. Я тут отримую гарний настрій.

Нас дуже смачно годують. Я прошу менші порції, бо хочу схуднути, але тут все таке смачне, що не можу відмовитися. Господарі наші Олександр Павлович і Наталія Михайлівна – дуже хороші люди. Моя онучка знайшла їх в інтернеті. Я вдячна, що саме вони відгукнулися на наш дзвінок. Мені тут комфортно, спокійно і затишно.

Володимир Мар’янович:
-Мені тут дуже подобається. Купають, годують, гуляти ходимо. Я навіть додому звідси не хочу. У мене тут друзі і подруга, з якою ми розуміємо одне одного з напівслова, спілкуємося, так у нас і день проходить. Одне слово, своїм життям тут я задоволений.

Пані Домка:
– Я вдячна Богу і своїм дітям, що я тут. Також дякую нашим господарям, які дбають про нас тут. Що казати, тут нас купають, переодягають, доглядають за нами. Господарі наші – дуже хороші, приходять щодня, постійно приносять нам свіжу їжу. Я маю проблеми з хребтом, і вони мені дуже допомогли. Тут я можу займатися з лікарем і самостійно, щоб не так сильно відчувати свою хворобу. Дай Бог їм щастя і здоров’я!

Двері пансіонату “Життя” завжди відчинені для постійного або тимчасового розміщення. Приїжджайте до нас у гості – і ви зможете особисто переконатися в тому, що пансіонат “Життя” дає людям похилого віку все найкраще!
Чернівецька обл.
Кіцманський р-н
с. Шипинці, вул. Садова, 2
+38 (098) 037-00-37
+38 (097) 037-00-37

Site: pansionat-zhyttya.com.ua
Instagram: pansionatzhyttya
Facebook:panszhyttya

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.