Новини

Невідома Буковина: де у Чернівцях був перший міський театр

У будинку №6 по вулиці Шкільній нині знаходиться міська поліклініка №1. А в другій половині ХІХ століття на цьому місці був центр культурного життя міста.

Про це йдеться у виданні “CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський), пише
molbuk.ua

Зокрема, тут знаходився перший міський театр, збудований у 1878 році за планами Йозефа Грегора, який вміщав понад 500 глядачів.

За архітектурним стилем нагадував французькі замкові театри і його можна побачити на поштівках того часу.

Художню завісу виготовив академічний художник Карл Йобст. Того ж року тут відбулися перші прем’єри. Для Чернівців приміщення театру було предметом гонору, адже реноме культурного міста важило для чернівчан дуже багато.

Проте приміщення було невелике, дерев’яне і небезпечне з протипожежних міркувань. Тому на початку ХХ століття в Чернівцях був збудований новий вишуканий театр. Ця споруда є окрасою міста донині.

А на місці старого театру в 1937 році звели величну будівлю – Палац соціального страхування. Він був обладнаний найкращим медичним устаткуванням на той час. Споруда зберегла своє призначення до цього часу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.