Новини

Майже сто гривень: у Кіцмані пояснили, чому такий високий тариф на воду

Тарифи на воду у Кіцмані не перевищуватимуть середній показник тарифів в інших колишніх райцентрах Буковини.

Про це у коментарі molbuk.ua сказав заступник Кіцманського міського голови Олександр Марусяк.

Нові тарифи на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення запроваджені у два етапи. Так, з першого жовтня ціна для населення вже становить: водопостачання – 39,41 гривні за куб, водовідведення – 39,10 гривні. Другий етап зміни тарифу відбудеться з першого січня 2023 року. Вартість водозабезпечення для населення зросте до 48,11 грн., а водовідведення – до 47,70 грн. за куб.

“Розуміємо, що збільшення тарифів хвилює споживачів, тим паче нині, коли триває війна. Тому дали доручення керівнику комунального господарства вжити заходів щодо здешевлення собівартості водопостачання, оптимізації штату працівників. Для цього варто придбати обладнання для автоматизації проведення аналізів води та інших виробничих процесів. Різницю між собівартістю і тарифом міська рада буде покривати з інших джерел”, – каже Олександр Марусяк.

Тарифи вирішили підвищувати їх у два етапи.

“Тарифи у нас не переглядалися з 2019 року. Свого часу було облаштовано три свердловини для районної лікарні та дві для пекарні. З цієї мережі подають воду й для населення. Це 1200 абонентів колишнього райцентру та сіл Лашківка та Витилівка. Є дві каналізаційні насосні станції. Обладнання старе й енергозатратне. Водопостачання надходить з Лужан двома вітками водогону, а це понад вісім кілометрів. Труби застаріли, є витік води, – розповідає , керівник Кіцманського комунального підприємства Ярослав Веремій.

У водоканалі кажуть, що мешканці заборгували значні суми за оплату.

“Нам заборгували понад 2,5 мільйона гривень, ми теж маємо борги, але трохи менше. Колектив – 40 осіб, працівники мають заборгованість із зарплати по 40 тисяч гривень. Вже скоротили три посади лаборантів. Нині працюємо над тим, щоб придбати сучасне обладнання для експертизи води. Можна встановити й сонячні батареї. Ця оптимізація, звісно, призвела б до скорочення штатів. Ми підрахували, що поліпшення матеріальної бази обійшлося б нам в 40 тисяч доларів. Сподіватися на бюджет міста не доводиться, бо мало фінансових надходжень через війну. Саме через це, всі районні водоканали є збитковими. Також хочемо створити й абонентський відділ, якого досі не було. Боржники мають по 10-35 тисяч гривень боргів”, – каже Ярослав Веремій.

У Кіцмані кажуть, що ситуацію вдасться покращити після економічної стабілізації в державі. Нині розробили план виходу зі стагнації комунального підприємства.

Нагадаємо, мешканці міста Кіцмань з 1 жовтня сплачують за водопостачання та водовідведення 78,51 гривні за куб.

Мешканці Кіцманя обурюються таким високим тарифам за воду та водопостачання.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.