Новини

МАГАТЕ не виявило ознак виготовлення «брудної бомби» в Україні

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірку в трьох місцях в Україні й не виявили жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів, про що заявляла Росія.

Про це йдеться в опублікованій у четвер на сайті МАГАТЕ заяві.

Зазначається, що письмові запити України до МАГАТЕ надіслати групи інспекторів були зроблені після того, як російська федерація висунула звинувачення щодо незаявленої діяльності на трьох об’єктах – в Інституті ядерних досліджень у Києві, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті в Жовтих Водах та на “Південному машинобудівному заводі” у Дніпрі.

“Протягом останніх кількох днів інспектори змогли виконати всі заходи, які планувало провести МАГАТЕ, і їм було надано безперешкодний доступ до об’єктів. На підставі оцінки наявних на сьогодні результатів та наданої Україною інформації, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів на цих об’єктах”, – йдеться у заяві.

Інспектори також відібрали проби навколишнього середовища для аналізу в лабораторіях МАГАТЕ та мережі аналітичних лабораторій. Зазначається, що відбір проб навколишнього середовища є широко використовуваним заходом із застосуванням надчутливих аналітичних методів, які можуть надати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов’язану з поводженням з ядерними матеріалами”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.