Новини

Батько віддав нирку синові: операцію провели лікарі з Чернівців та Львова

Чернівецькі лікарі взяли участь операції з пересадки нирки. Операція минула без ускладнень і успішно. Наразі обоє чоловіків перебувають ще у лікарні Львова. На них чекає тривалий реабілітаційний період.

Про це повідомив головний позаштатний експерт із трансплантології департаменту охорони здоров’я ОДА, хірург Сергій Бродовський.

Через запровадження “червоної зони” на Буковині робили її у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги спільно з львівськими лікарями.
Нирку від свого 60-річного батька отримав 40-річний пацієнт із Чернівецької області. Це рідкісний випадок, коли орган пересаджують від старшої за віком людини. Та щойно батько дізнався, що підходить як донор для свого сина, одразу погодився.

Лікарка-нефрологиня обласної лікарні Галина Шкіопу згадує, що 40-річний чоловік потрапив до лікарні у важкому стані. Хоча про проблеми з нирками навіть не здогадувався.

“Чоловік звернувся до нас навесні 2020 року з високим тиском і розвитком ниркової недостатності останньої стадії. Часто хвороба нирок підступна в тому, що хворі суттєвих скарг не мають. Багато хто звикає до високого тиску, який провокують проблеми з нирками. Так було і в цьому випадку. Чоловік не обстежувався, не лікувався. Коли вже показники були критичними, його госпіталізували. Довелося лікувати методом гемодіалізу. Процедуру робили тричі на тиждень впродовж дев’яти місяців”, – каже Галина Шкіопу.

Чоловік був зареєстрований у листі очікування в кількох центрах трансплантології України. Коли пройшли всі обстеження і з’явилася можливість провести операцію, не вагалися жодної хвилини.

“Говорила вже після операції з чоловіком, якому пересадили нирку. Він і батько добре почуваються. Син переказав слова батька, що дуже хочуть, аби у нас в області теж робили такі операції, і була можливість рятувати життя”, – розповідає лікарка.

Цій родині пощастило, бо підійшов родинний донор. Але в Чернівецькій області понад 20 хворих очікують на пересадку нирок.

“Маємо багато молодих хворих – 30-40 років. Зараз готуємо до пересадки нирки 24-річного пацієнта. Він теж отримає нирку від родича”, – каже пані Галина.

Загалом у Чернівецькій області сто людей лікуються методом гемодіалізу, бо їхні нирки вже не працюють належно. Вони чекають на свій шанс вижити.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.