Новини

Різкий стрибок курсу долара: економіст пояснив, що це означає для українців

Кожна девальвація грошової одиниці – це девальвація нашої купівельної спроможності. Тому на українців очікує подорожчання товару спочатку іноземного виробництва, а потім вітчизняного.

Про це сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак, пише Главком.

“Нижчий офіційний курс долара давав можливість працювати ринковим спекулянтам. НБУ ніби наблизив офіційний курс до ринкового, і ,на перший погляд, це є правильно. Бо якщо у країні існують два чи три паралельні курси, це означає, що регулятор не виконує свої прямі функції, одна з яких – забезпечення курсу національної грошової одиниці”, – підкреслює експерт.

Новак зауважив, що курс має бути єдиним, ринковим, але на нього НБУ при потребі має впливати своїми інтервенціями. Проте, на думку експерта регулятор не справляється зі своїми функціями.

“Так відбувається практично з 1996 року, відколи гривня була введена в обіг. З курсу 1,6 грн за долар тоді вона нині впала до 36 грн. За такий короткий період часу це є надзвичайно глибока девальвація”, – зазначив Андрій Новак.

Без подорожчання товарів не обійдеться.

“Кожна девальвація грошової одиниці – це девальвація нашої купівельної спроможності. Перше, що станеться, – це подорожчання імпортних товарів, тому що вони купуються за валюту. І коли валюта дорожчає, вартість цих товарів, відповідно, в Україні збільшується. Україна імпортує енергоресурси – і газ, і пальне, і вугілля. Оскільки вони є важливим компонентом для отримання усіх товарів та послуг, то у всіх виробників і торговців зросте собівартість товарів. Наступний виток – подорожчання вітчизняних товарів та послуг через подорожчання сировини, комплектуючих тощо. Просто щось подорожчає більше, щось – менше. Кожна девальвація – це підвищення загальної інфляції в країні”, – пояснює ефект Новак.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.