Новини

«Віджав у дітей спортмайданчик»: депутатка з Чернівців ініціювала судову тяганину з недобросовісним забудовником

На сесії Чернівецької міськради 7 липня підтримали депутатське звернення фракції “Пропозиція” щодо вжиття заходів задля припинення незаконного будівництва на вулиці Шептицького, 7, що в центрі Чернівців.

Відповідне протокольне рішення ухвалили депутати Чернівецької міської ради, пише molbuk.ua

“Далі позов до суду, звернення до прокуратури, аж до моменту, поки до забудовника не дійде, що не можна віджимати у громади і дітей спортивний шкільний майданчик!” – пригрозила депутатка від фракції “Пропозиція” Тетяна Шепелько орендарю.

Зокрема, у своєму зверненні депутати вимагають доручити юридичному управлінню міськради звернутися з позовом до суду про скасуванння містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки по вулиці Шептицького, 7, та (або) припинення права на виконання будівельних робіт, клопотати перед судом про забезпечення позову шляхом зупинення дії дозволу на початок будівельних робіт на цьому об’єкті.

Також у зверненні депутати від фракції “Пропозиція” вимагають від міськради доручити юридичному відділу міськри звернутися до Чернівецької окружної прокуратури щодо захисту інтересів територіальної громади, скасувавши рішення виконкому від 14 серпня 2007 року та від 11 грудня 2020 року як такі, що завдають збитки громаді.

Окрім того, департаменту урбаністики та архітектури доручили підготувати проєкт рішення міськради щодо надання дозволу управлінню комунальної власності міськради на складання проєкту відведення земельної ділянки під нерухомим майном площею 95,4 кв м на вулиці Шептицького, 7, яке на праві власності належить Чернівецькій громаді, в постійне користування за управління комунальної власності.

А ще департамент урбаністики та архітектури має підготувати проєкт рішення, яким заперечити щодо укладення договору оренди землі по вулиці Шептицького, 7, на новий термін.

Раніше Тетяна Шепелько повідомила на своїй фб-сторінці, що забудовнику видано дозвіл на будівництво двох багатоповерхових будинків на Шептицького 7.

Цю земельну ділянку впродовж багатьох років відстоюють активісти, прагнучи, щоби там з’явився спортивний майданчик для учнів трьох шкіл.

Тетяна Шепелько вже багато років займається цією справою. Вона пояснює, що забудовник, отримавши дозвіл на будівництво, не має права зносити стару будівлю, яка знаходиться на вулиці Шептицького, 7.

“На сьогодні забудовник не має права зносити будівлю по Шептицького 7, бо 95,4 кв.м в цій будівлі належать громаді, це наша комунальна власність! і ніхто її ніколи ніяким документом забудовнику не передавав. З приводу цього я вже звернулась в Чернівецьку окружну прокуратуру як депутат, а як чиновник управління комунальної власності скерувала відповідне звернення до Романа Клічука. Моя вимога проста – дозвіл на будівництво має бути скасовано, інакше – кримінальна відповідальність для тих, хто допустив незаконне знесення комунального майна та порушив інтереси громади”, – зазначила Тетяна Шепелько.

Що відомо:

30 червня 2022 року інспекція архітектурно-будівельного контролю міськради видала колективному проєктно-кошторисному бюро побуту дозвіл на початок будівельних робіт на вулиці Шептицького, 7. Цей дозвіл був виданий на виконання постанови Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Судовим рішенням фактично було дозволено будівництво двох багатоквартирних житлових будинків всупереч законодавству з охорони культурної спадщини, без дозволу Мінкультури, без врахування технічної оцінки ІКОМОС (міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць) щодо цього проєкту будівництва, яка офіційно була надіслана Мінкультури забудовнику.

Ще 14 серпня 2007 року виконком Чернівецької міськради ухвалив рішення, яким надав дозвіл на знесення нежитлової будівлі на вул. Шептицького, 7. На момент ухвалення виконкомом цього рішення і до сьогодні у власності Чернівецької тергромади перебуває 95,4 кв м у нежитловому примішенні на вул. Шептицького. Жодного документа (акта приймання-передачі), який би свідчив про фактичну передачу цієї частки в нерухомому майні забудовникові, немає.

Відповідно до рішення виконкому, юруправління ЧМР мало підготувати проєкт договору про співробітництво з забудовником, передбачивши в ньому обов’язок підприємства повернути у власність територіальної ггромади 95,40 кв м у новобудові та передати громаді Чернівців 10% новозбудованого об’єкта. Також підприємство зобов’язувалося після завершення будівництва відновити спортмайданчик школи №14, що поряд.

Проте наприкінці 2020-го року виконкому ухвалив ще одне рішення, яким погодив проєкт додаткового договору. У ньому пункти про передачу громаді міста 10% від новобудови були виключені, а щодо майданчика – йшлося у такій редакції: “Після завершення будівництво об’єкта забезпечити спорудження дитячо-спортивного майданчика згідно з проєктом будівництва”.

Таким чином, рішеннями виконкому фактично було позбавлено громаду можливості отримати 10% площ новобудови та відновити спортивний майданчик школи №14, реальна площа якого – 0,14 га, та дозволене знесення 95,4 кв м нерухомого майна комунальної власності без жодної компенсаціх втрат громаді.

При цьому договір на забудову укласдений таким чином, що у разі невиконання забудовником договору Чернівецька міськрада навіть через суд не зможе його зобов’язати віддати громаді її майно. Максимум, що загрожує забудовнику за невиконання умов договору, – штраф.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.