Новини

«Дерусифікуй свою бібліотеку»: буковинців закликають позбутися російської макулатури – фото

У Чернівцях триває акція “Дерусифікуй свою бібліотеку”. Мешканці міста приносять книги, яких їм не шкода позбутися.

Про це кореспондентці molbuk.ua розповіла адміністраторка “Гончаренко центру” Оксана Кравцова.

До початку війни в культурно-освітньому центрі відбувалася схожа акція “Підтримай сільську бібліотеку”. Працівники збирали книги для оновлення асортименту Драчинецької бібліотеки Мамаївської громади.

“Як почалася повномасштабна війна, ми почали співпрацювати з міжнародними організаціями, передавали гуманітарну допомогу в інші міста. Тому до цієї акції не було часу повертатися”, – зазначає Оксана Кравіца.

За словами адміністраторки, колектив вирішив акцію доповнити важливим елементом – дерусифікувати полиці бібліотек у домівках чернівчан.

“Нам потрібно позбуватися імперських наративів, які на полицях у багатьох домівках. Добре, що зараз українці розуміють вплив російської літератури, – каже пані Оксана. – Ми просимо людей приносити книги, до яких не мають особливих почуттів. Вони можуть приносити навіть звичайні українські книги, видрукувані за останніх 20 років, які будуть доповнювати асортимент Драчинецької бібліотеки”.

Оксана розповідає, що було хвилювання, як люди відреагують на таку акцію. Проте чернівчани досить швидко підтримали її і почали приносити свої книги з домівок.

“Скільки зібрали книг – сказати важко. Ми вже маємо велику кількість книг саме українських авторів із прозою та поезією: частина була на наших полицях, а іншу – приносили люди та працівники центру”, – каже Оксана.

Також додає, що вартість 1 кг макулатури вартує 4 грн. Тому, щоби придбати книги, потрібно багато літератури.

“Нам варто берегти свою культуру і читати побільше українських авторів. Кожна книга має свій термін, у російській літературі він закінчився”, – зауважує Оксана Кравцова.

Нагадаємо, що акція триватиме до 13 липня.

Контактний номер:

095 249 57 03

Коли приходити:

Понеділок-п’ятниця: 10:00 – 18:00
Субота: 10:00 – 16:00

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.