Новини

Чи зможуть жінки перетинати кордон України після встановлення на військовий облік

З 1 жовтня 2022 року певні категорії жінок в Україні будуть зобов’язані стати на військовий облік. Згідно із законом, військовозобов’язані громадяни під час воєнного стану та мобілізації не мають права на перетин кордону.

Про це повідомляє НВ.

В Україні відповідно до статті 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію на період дії воєнного стану військовозобов’язаним громадянам обмежено виїзд за межі України, окрім осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Військовозобов’язаними в Україні вважаються як чоловіки, так і жінки віком 18−60 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від служби.

Тобто тим жінкам, які пройдуть процедуру встановлення на військовий облік, може бути заборонено покидати країну в період дії воєнного стану, розповіла НВ адвокатка Наталія Фещик.

“Перелік підстав, що надають право перетину кордону, визначається відповідними Правилами. Які, водночас, в більшості випадків є такими, що відсилають до ст. 23 ЗУ Про мобілізацію, що визначає перелік підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Так, до прикладу, виїжджати за кордон зможуть жінки та чоловіки військовозобов’язані, на утриманні яких є троє і більше дітей віком від 18 років, жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі дітей до 18 років з інвалідністю тощо, — говорить правозахисниця. — За логікою може здаватися, що допоки особа не стала на військовий облік, вона не є військовозобов’язаною, а отже, може перетинати кордон вільно. Та працювати це так не буде. Насамперед, через те, що і для чоловіків, і для жінок передбачена адміністративна відповідальність за не постановку на облік”.

Проте наразі в таких обмеженнях поки немає потреби, зазначають в Міноборони. Заступниця Міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що з 24 лютого в Україні примусово не мобілізували жодну жінку, як і з 2014 року, а також наголосила, що найближчим часом змін у цьому напрямі не заплановано.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.