Новини

Чому крафтове пиво краще за звичайне з великого заводу?*

Мабуть, немає дорослої людини, яка хоча б раз в житті не куштувала пиво. Та це й не дивно, адже воно посідає третє місце в рейтингу найпопулярніших і найчастіше вживаних напоїв, поступаючись лише воді та чаю. Загалом історія пивоваріння дуже цікава і глибока, а сам процес приготування напою нагадує справжній ритуал. Однак якщо раніше пиво варили за одним особливим рецептом, то сьогодні традиції змінилися, а самі броварні розділилися на два великих полюси – звичайні, які задовольняють запити масмаркету, та крафтові, що націлені на конкретного споживача, який знається на продукті. У чому ж полягає відмінність між пивом із цих броварень, ми розпитали у магазині крафтового пива “Чорні вівці”.

– Часто пиво із заводів, хоч і відрізняється за назвами, все ж дуже схоже між собою за смаками, а от крафтове зовсім інше. Поясніть, будь ласка, чому така велика відмінність?

– Справді, обидва продукти називаються пивом, але за смаком вони зовсім різні. Головна відмінність напою із заводу, що працює на широке коло споживачів – масмаркет, та крафтового виробництва – інгредієнти. Великі виробники ніколи не використовуватимуть таку ж дорогу, свіжу та якісну сировину, як малі броварні, що спеціалізуються на крафті, бо це збільшить собівартість продукту. А звичайне пиво, як відомо, не суперякісне, а просто доступне. У крафті ж ми використовуємо лише кращі інгредієнти, не економлячи на них. Так пиво не буде схоже на інші за смаками, буде особливим та інноваційним.

– Зараз все більше людей обирають крафтове пиво, а не звичайне? Чим зумовлена така його популярність?

– Якщо звичайна пивоварня – це про стабільність та традицію, що не змінюється, то крафтова броварня – це про новаторство, сміливість, вихід із комфортної зони, експерименти і вдосконалення. Тому люди, які хочуть справді насолодитися пивом, відчути особливі смаки і реально відпочити за келихом, обирають крафт. До того ж, традиція пивоваріння не настільки розвинена як за кордоном і її хочеться зараз пізнати, бо за часів СРСР культури споживання пива як такої взагалі не існувало, не було ні з чого вибирати, ні де шукати смаків, що сподобаються. Зараз же людям дали змогу обирати і пробувати, знаходити свої улюблені поєднання. А щось нове і незвичне завжди притягує.

– Чи відрізняється виготовлення пива на великому заводі і на крафтовому виробництві?

– Сама процедура виготовлення пива майже нічим не відрізняється. А от специфіка різна. Основна відмінність виробництв – обсяги приготування. На заводах виготовляють пиво у величезних танках об’ємом понад 50 тонн, на крафтових ж пивоварнях – максимум до 2 тонн. Зокрема, у “Чорних вівцях” у Чернівцях, представлені пивоварні, обсяг виробництва яких сягає лише пів тонни. Безперечно, відрізняється і сам технологічний процес. Загалом технологію варіння пива саме для великих заводів описано у ДСТУ 3888. Згідно цього стандарту, у пиво можна додавати рис, цукор, мальтозну патоку, що дозволяє робити більш доступний і дешевший продукт. Крафтові ж виробники не використовують цих інгредієнтів, бо вони не думають про собівартість, а піклуються лише про якість і смак. Щодо системи зберігання та розливу пива особливих відмінностей нема. Лише на заводах все автоматизовано, а на малих виробництвах все доводиться робити вручну. Хоча так цікавіше, бо людина більше причетна до процесу. До речі, деякі сорти крафтового пива можуть зберігатися до 20 років без проблем, інші ж лише кілька місяців.

– Якщо крафтові сорти пива – це про новаторство, то які найбільш цікаві поєднання можна знайти у “Чорних вівцях”?

– З крафтовим пивом дуже важко визначити, який смак тут найбільш дивний, бо те, що для когось незвичне, комусь давно не цікаве. Але якщо оцінювати за реакціями чернівчан і гостей нашого магазину, то резонансними і особливо популярними зараз є кислі сорти пива та пиво, витримане рік чи кілька в діжках після вина, портвейну або віскі. Цікавими і по-своєму оригінальними є помідорні сорти пива, у які під час приготування додаються справжні томати і соус табаско. Вони дещо гострі на смак і чудово підходять до смаженого м’яса чи ковбасок. По-особливому смакує кисленьке пиво з додаванням солі, виготовлене завдяки молочно-кислому бродінню. Спершу може скластися враження, що воно прокисле, але насправді це не так, і нагадує воно сухе вино. Насправді усі сорти крафтового пива оригінальні за смаком і не схожі на інші. Тому завжди рекомендуємо пробувати кілька різних пропозицій, бо крафт – це про експеримент.

– А чи є особливий секрет, як обрати крафт, щоб він сподобався?

– Якщо ви вже полишили звичайне пиво з масмаркету та переключилися на крафт, то, швидше за все, вам вже вдалося знайти свій смак. А ще у вас є розуміння, що цей продукт – не про напитися чи втамувати спрагу, а про насолоду. Коли ж лише хочете відчути всі переваги крафтового пива, то почати краще з дегустації. Лише куштуючи різні варіанти напою та відкриваючи все цікавіші й оригінальніші поєднання, можна стати справжнім його поціновувачем. Звичайно, у виборі обов’язково слід покладатися на власні смакові вподобання, але й не треба боятися ризикувати спробувати щось незвичне. Доречно також заглиблюватися у саму історію пивоваріння та розвитку культури споживання пива. Ці знання дозолять краще розуміти саму суть крафту та розширять ваш кругозір.

За крафтовим пивом сюди:
м. Чернівці, вул. Шептицького, 8
вул. Ентузіастів, 11
Проспект Незалежності, 115
вул. Головна, 119

Т. +38 095 508 1110
Instagram: blacksheep.cv

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.