Новини

Лікарка з Чернівців пояснила, чи можна захворіти на коронавірус після щеплення

Після щеплення від коронавірусу потрібно впродовж кількох тижнів оберігатися та дотримуватися всіх протиепідемічних норм. Адже імунітет після вакцинації формується не одразу.

Про це у коментарі molbuk.ua розповіла лікар-імунолог, лікар-терапевт Чернівецької обласної лікарні Наталія Зливко.

“Бувають ситуації, що у провакцинованих через 2-3 тижні після вакцинації виникають прояви коронавірусу. Один із найяскравіших прикладів – головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Це пов’язано з тим, що, якщо людина вакцинувалася в день вакцинації, наприклад, сьогодні, у неї є практично стовідсоткові шанси заразитися після того протягом певного часу. Імунна система не виробляє антитіла в ту ж секунду”, – пояснює лікарка.

Для порівняння Наталія Зливко провела аналогію зі щепленням від грипу.

“Чому проти грипу щеплюють заздалегідь, у жовтні-листопаді? Для того, щоби до грудня сформувалася повноцінна імунна відповідь. Те ж саме і тут. Тому наполегливо рекомендую після першої дози вакцини протягом 2-3 тижнів продовжувати дотримуватися заходів безпеки – дезінфікувати руки, носити маски”, – зауважує медик.

Нагадаємо, AstraZeneca, яку ще називають оксфордською вакциною, розробили спільно Оксфордський університет і британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca.

Торік AstraZeneca уклала угоду з одним зі світових лідерів з виробництва вакцин – Індійським інститутом сироваток Serum Institute of India – на виробництво своєї вакцини від ковіду. Індійська AstraZeneca отримала локальну назву CoviShield.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.