Новини

«Брошки з прапорами Польщі та України швидко розкупили»: чернівчанки організували благодійний ярмарок у Варшаві

Чернівчанки організували благодійний ярмарок у Варшаві, за один день ярмаркування зібрали понад 18 тисяч євро на підтримку армії.

Одна з організаторок, чернівецька блогерка Яна Рогожа розповіла кореспондентці molbuk.ua, як їм це вдалося зробити.

“Якби не довіра людей, навряд чи все вийшло б”

‒ Як виникла ідея організувати благодійний ярмарок?

‒ Одна з моїх підписниць в інстаграмі звернулася з проханням зібрати 2 000 євро на автомобіль для батька, який воює на Луганщині. Тому ми, а саме чернівецька блогерка Дарина Запісочна, фотографиня Катерина Санжаревська, смм-спеціалістка Анна Лонська, хендмейд-майстриня Людмила Руссу та я, вирішили влаштувати благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з хендмейд-виробами усіх рукодільниць України.
‒ Скільки майстринь долучилося до справи?
‒ Майстрині доєднувалися з усієї України, були навіть жінки з окупованих територій та рукодільниці-переселенки. Про ярмарок дізнавалися всі через інстаграм. Спочатку ми збирали їх по окремих чатах, а пізніше об’єдналися в телеграм-групі, і зараз там близько 600 учасниць.

‒ Чому вирішили провести ярмарок саме у Варшаві?

‒ Два попередніх ярмарки ми проводили у Чернівцях. Після першого, який відбувався у Вербну неділю, ми зрозуміли, що перевиконали план: мета була – зібрати 2 000 євро, а зібрали 11 000 євро. Коли побачили результат, це нас надихнуло нас діяти далі. Мали багато запитів від підписників, щоб приїхати у Чехію, Іспанію та в інші країни. Ми вирішили зорієнтуватися на найближчу до нас Польщу, тому одразу написали активістці Наталії Панченко у Варшаві, яка блокувала російські фури на кордоні з першого дня війни. Вона погодилася нам допомогти, організувала дозвіл міської влади домовилася за локацію.

Допомогли місцеві активісти

‒ Скільки часу пішло на організацію?
‒ Близько місяця. Якби не допомога польських наших активістів, було б значно довше. Одна підписниця надала нам власну квартиру для ночівлі, організувала намет для торгівлі, столи, стійки, манекени. Для продажу виробів нам потрібні були волонтери. У Чернівцях у цьому процесі брало участь 20 дівчат, а за кордон поїхало дев’ять. Відгукнувся чернівецький хлопець, який декілька років живе у Варшаві. За один день всіх організував – і зібралося 20 волонтерів.

‒ Як відбувався сам ярмарок?

‒ Перед ярмарком ми просили майстринь робити не тільки тематичні українські вироби, а й залучали польську тематику. Та все ж купували здебільшого нашу символіку – прапорці, сережки в наших кольорах. У нас були брошки – прапор України, об’єднаний з прапором Польщі. Їх дуже швидко розкупили. А коли на площі всі люди заспівали “Ой, у лузі червона калина…”, на очах виступили сльози…

Купили тепловізори, дрон, авто…

‒ Скільки зібрали коштів і як ними розпорядилися?

‒ Зібрали 18 тисяч євро. Ми не передаємо кошти нікому, а закуповуємо самі те, що потрібно військовим у найгарячіших місцях. З цього ярмарку ми вже купили два тепловізори на дистанцію понад півтора кілометра, дрон, каски. Зараз на черзі дві автівки – одну ми викупили, вона вже чекає у Кракові, а друга – у Чернівцях.

‒ Як звітуєте про придбану амуніцію для військових?

‒ Наш звіт є у телеграм-каналі SAVE.UKRAINE.SALE. На вторговані кошти ми допомагаємо й військовому госпіталю у Львові, де лікують поранених бійців. Також закуповували тактичні речі: підсумки для магазинів, підсумки для скидання магазинів. Зараз працюємо, щоб придбати дорогий дрон вартістю 10 тисяч доларів. Без погодження з військовими їхніх потреб ми нічого не купуємо.
‒ Чи плануєте надалі організовувати такі заходи?
‒ Так, 26 червня ми плануємо провести благодійний ярмарок ще й у Львові. Залишилися вироби з минулих ярмарків, люди приєднуються і приєднуються. Нам вже запропонували зробити ярмарок
24 серпня, на День Незалежності. Плануємо також завітати у Лондон – українська діаспора обіцяє допомогти.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.