Новини

«Щоб не плакать, я сміялась»: як психологічно підтримувати себе під час війни

Чи можна сміятися та жартувати під час війни?

Психологиня Марина Діденко розповіла, чому за нинішніх обставин не треба забороняти собі усміхатись.

Якщо ви крадькома смакуєте всі меми про русскій ваєнний карабль або ж тихенько наспівуєте “Боже, яке кончене”, але не зовсім впевнені, що це доречно та етично у цей непростий час, пропоную тоді трохи згадати творчість Лесі Українки. Пам’ятаєте слова із її відомого вірша: “…Щоб не плакать, я сміялась…”?

Так ось: сміх – це терапія. Він здатен лікувати, зцілювати, підтримувати ментальне здоров’я, запобігати розвитку різних нервових розладів. Як це працює? Сміх знижує викид гормонів стресу – кортизолу та анреналіну – і посилює вироблення ендорфіну та серотоніну, які відповідають за послаблення больових відчуттів та покращення настрою.

Коли ви смієтесь або хоча б усміхаєтесь, посилюється притік крові до мозку, він отримує більше кисню, що позитивно впливає на емоційний стан. Сміх допомагає зняти м’язове напруження у тілі, адже рухаються плечі, вібрує діафрагма, розслабляються м’язи спини, шиї та обличчя. Він виникає рефлекторно. Ми не вирішуємо, коли сміятися, наш мозок робить це сам, природно та спонтанно.

Сміх – це елемент єдності. Адже це соціальна емоція, яка зближує і допомагає встановити зв’язки. Тому, коли ми народжуємо жарти, що віддзеркалюють нашу важку реальність, то формуємо таким чином міцні стосунки між всіма українцями і навіть світом.

Сміх – це зброя! Жарти допомагають нам висловити зневагу до спільного ворога, піднімати дух та наближати перемогу. До речі, коли ви смієтеся від душі, ваш організм здатен відновлюватись і перезавантажуватись, як після фітнесу. Тому якщо у вас немає змоги піти до спортзали, зарядіть себе порцією якісного гумору чи сатири.

І насамкінець кілька порад для тих, кому зараз важко сміятися:

1. Розпочинайте свій ранок з усмішки. Навіть якщо настрій поганий, спробуйте розтягнути м’язи обличчя в усмішку декілька разів, покривити гримаси або почитати анекдоти.

2. Дивіться комедії. Так-так, саме комедії зараз на часі, адже вони мають анестезійну дію.

3. Підпишіться не лише на новинні канали, але й гумористично-сатиричні.

4. Ведіть “смішний щоденник”: записуйте кумедні випадки із життя у нотатник телефона або ж діліться в соціальних мережах.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.