Новини

Бюст Пушкіна – геть: члени «Просвіти» на Буковині підтримали пропозицію демонтажу

Чернівецьке обласне об’єднання “Просвіта” підтримало пропозицію активістів “Українського народному дому в Чернівцях” зняти бюст Олександра Пушкіна з фасаду обласного музично-драматичного театру.

Про це на своїй фб-сторінці повідомила голова Чернівецького обласного об’єднання “Просвіта” Віра Китайгородська, пише molbuk.ua

Також під час наради члени правління підготували заяву до Міністерства освіти України щодо відновлення предмету українознавства у освітніх закладах. А також – скасування олімпіади з російської мови та недоцільність видання підручника з вивчення російської мови для 5-их класів.

Під час засідання торкнулися ще важливого церковного питання, зазначає Віра Китайгородська.

“На правлінні обговорили також ситуацію щодо рішень так званого синоду скликаного митрополитом УПЦ у єдності з московським патріархатом Онуфрієм, який заявою про “незалежність” та “самостійність” прикриває залежність і самостійність від кремлівського власника, зокрема, з огляду на те, що у цій церкві і надалі не передбачається богослужіння українською мовою.

Йшлося також про підтримку пропозиції владики Данила про канонізацію Православною церквою України митрополита Євгена Гакмана.

Також правління звертається до обласної військової адміністрації з вимогою не зволікати з реєстрацією статутів релігійних громад, які виявили бажання перейти до Православної церкви України”, – додала Віра Китайгородська.

Як відомо, громадська організація “Український народний дім у Чернівцях” направила письмове звернення до начальника Чернівецької ОВА Сергія Осачука та голови облради Олексія Бойка з проханням демонтувати з фасаду музично-драматичного театру імені О. Кобилянської бюст російського письменника Олександра Пушкіна та встановити натомість бюст “буковинського соловія” Юрія Федьковича.

На брифінгу 3 червня Чернівецький міський голова Роман Клічук пообіцяв, що у Чернівцях будуть демонтовувати радянські пам’ятники, та робитимуть це у цивілізований спосіб.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.