Новини

Згоріла від удару артилерії: окупанти знищили на Київщині ще одну церкву 19 сторіччя

Росія продовжує руйнувати історичну спадщину в Україні. Так, під час окупації Київської області у березні російські окупанти знищили ще одну історичну споруду – Георгіївську церкву у селі Заворичі.

Про це повідомляє TRAVEL РБК-Україна із посиланням на Facebook-допис дослідника, краєзнавця та засновника організації “Україна Інкогніта” Романа Маленкова. На опублікованих фото він показав масштаби руйнувань пам’ятки.

“У селі Заворичі росіяни спалили Георгіївську церкву 1873 року побудови.
Заворичі – одне із найстаріших поселень України. Вважається, що його заснував князь Володимир у 980 році. Церкву тут збудували 1873 році, а 7 березня 2022 року її повністю спалили російські окупанти. Залишилися лише підмурки та купа горілого заліза із даху”, – пише Маленков.

Село, де був розкішний палац та парк

Село Заворичі розташоване за 20 кілометрів від Броварів у північно-східному куті району. Тут є сільська рада. У селі мешкає 2200 осіб, йдеться у описі населеного пункту на сайті “Україна Інкогніта”.

“Офіційно село було утворене у 980 році князем Володимиром Великим. Князь збудував тут Заворицьке городище, що входило у Трубізьку оборонну лінію. Ймовірно, раніше село називалося Заворотичі. Із назвою пов’язана легенда про трьох братів-богатирів, які зібрали місцеве ополчення і завернули тут татарське військо”, – говориться у публікації.

Відомо, що із 16 століття аж до 1917 року Заворичі належали відомому роду білоруських шляхтичів – Оскеркам. У історичних джерелах пишуть, що останній представник роду на початку 20 століття спорудив у Заворичах палац, навколо якого також спроектували й збудували красивий та розкішний парк. На жаль, палацу до сьогоднішнього дня не збереглося. Є тільки залишки садиби Оскерків.

Снаряд влучив прямо у купол, церква загорілася

Церква Святого Георгія у Заворичах була споруджена у 1873 році.

7 березня 2022 року, у розпал вторгнення Росії в Україну, церква святого Георгія була знищена ударом артилерії окупантів. Церква відразу загорілася: снаряд влучив прямо у купол. Паркан храму росіяни розстріляли з кулемета.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.