Новини

Московську церкву в Україні покинули 400 парафій: на Буковині поки жодна не вийшла з УПЦ МП

На фото: митрополит Епіфаній

З часу повномасштабного російського вторгнення на територію України уже понад чотириста релігійних громад перейшли з УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України.

Цю інформацію 24 травня озвучили на архієрейському соборі ПЦУ у святій Софії, пише BBC News Україна

Найбільше парафій перейшли на Хмельниччині – понад 100 громад. П’ятдесят парафій перейшли у безпосереднє керівництво митрополита Епіфанія.

Водночас УПЦ МП засуджує такі переходи та заявляє про силові захоплення храмів.

Як відомо, в Україні існує автокефальна Православна церква України, яка наразі визнана чотирма помісними церквами з 14. УПЦ Московського патріархату є частиною РПЦ і формально підпорядковується патріарху Кирилу.

Патріарх Кирило з початку вторгнення Росії в Україну відкрито підтримав російські війська і благословив їх на війну в Україні. Своєю чергою частина єпархій УПЦ МП відмовилась поминати Кирила й вимагають від предстоятеля УПЦ Онуфрія до відокремлення від Москви.

До війни в Україні було близько 12 тисяч парафій УПЦ МП та понад сім тисяч у ПЦУ.

Після створення ПЦУ та надання їй томосу в 2019 році до неї з УПЦ МП перейшли понад 500 парафій. Щоправда, після виборів президента ця хвиля зупинилась.

Раніше повідомлялося, що у Берегометській територіальній громаді церковні громади УПЦ можуть перейти до Православної церкви України. Таку рекомендацію ухвалили надати церковнослужителям депутати територіальної громади. На це їм дали 10 днів.

Наразі на Буковині жодна з релігійних громад не перейшла з УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.