Новини

Травень буде теплішим за норму: синоптики спрогнозували, яким буде останній весняний місяць

Цьогорічний травень, за прогнозами синоптиків Укргідрометцентру, буде досить теплим. Температура повітря очікується трохи вищою за кліматичну норму, а опади – у межах норми.

Середня місячна температура повітря у травні становитиме 15-18 градусів тепла, у Карпатах – 11-14 градусів. Це на один-півтора градуса вище за норму. Кількість опадів очікується в межах 35-82 мм, у Карпатах 102-128 мм, що в межах норми.

Початок травня майже на всій Україні буде теплим та без опадів, проте вночі подекуди ще можливі заморозки. Температура повітря очікується на рівні 13-18 градусів із плюсом. Найтепліший день, за попередніми прогнозами, буде 29 травня з температурою 22 градуси.

Кліматологиня Світлана Бойченко зазначила, що цього року травнева погода буде тепліша, ніж торішня. Хоча падатимуть дощі, отож приходу раннього літа очікувати не варто.

Завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова теж переконана в тому, що травень не розчарує погодою. “Перша половина місяця, коли більшість українців у мирний час за традицією виїжджала за місто, щоби насолодитися відпочинком на природі, не віщує опадів, – сказала експертка. – У першій декаді травня в окремі дні буде навіть від 19 до 23 градусів тепла, а вночі стовпчики термометрів опустяться до 9 градусів із плюсом”.

За даними багаторічних кліматичних спостережень, середня температура повітря у травні становить 13-17 градусів тепла. Абсолютний максимум температури повітря в Україні цього місяця був зафіксований на рівні 30-39 градусів тепла, абсолютний мінімум – 0-6 градусів морозу.

Народні прикмети травня
*Якщо початок травня теплий, то кінець буде холодний, і навпаки.
*Як чистий місяць на небі, то це ознака гарної погоди, а як темнуватий, то погода зміниться, може й дощ бути.
*Коли в небі миготять і блискають зірки, то це прикмета того, що кілька днів буде ясно, сухо і без дощу.
*Якщо травневий дощ починається великими краплинами, то він ненадовго.
*Черемха цвіте перед останніми весняними приморозками.
*Часті тумани у травні – на мокре літо.
*Веселка віщує зміну погоди: вечірня обіцяє гожу, а ранкова – дощову.
*Багато хрущів – на сухе літо.
*Якщо жаби стрибають по землі – на дощ.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.