Новини

«Не знали, що попереду – війна»: журналіст із Чернівців оприлюднив архівне відео з нині окупованої Каховки

Журналіст із Чернівців Вадим Пелех поділився спогадами про свій репортаж 18-річної давності з “Таврійських ігор” у нині тимчасово окупованій російськими військами Каховці Херсонської області.

Відео журналіст оприлюднив на своїй фб-сторінці, пише molbuk.ua

Відео записане за кілька годин до початку фестивалю 1 травня 2003 року. Можна побачити, як біля пам’ятника Леніну зібрався мітинг “трудящих”.

“1 травня 2003 року. До початку Таврійських ігор ще 5 годин, але Каховка не спить. “Первомай” цвіте і, як бачите, люди вже святкують. Кожен розважається по-своєму. Хтось співає, хтось виступає. Принаймні сцена готова, Каховка готова до зустрічі з гостями”, – розповідав тоді на камеру ще зовсім юний Пелех.

Тепер журналіст розмірковує над тим, що тоді ніхто й не підозрював, скільки ще випробувань випаде на долю України.

“18 років минуло. Це Нова Каховка, яка приймала Таврійські Ігри і всіх їх друзів. Старі пні з красними прапорами під пам’ятником повмирали, але зараз кацапи привезли нового бОлвана, якому типу треба молитися. Але тоді ми й гадки не мали, що попереду дві Революції, війна, окупація…” – написав Вадим Пелех.

Як відомо, російські військові тимчасово окупували місто, змістили владу Каховки і призначили кількох керівників-колаборантів. Також у Новій Каховці окупанти встановити назад раніше демонтований пам’ятник Леніну.

Довідка:

Таврійські ігри — міжнародний різножанровий фестиваль, що проводився в 1992—2008 роках у Каховці протягом трьох днів травня. 2007 року фестиваль відбувся в Києві. Вхід на фестиваль був безкоштовним. Засновником і організатором був бізнесмен Микола Баграєв.

Традиційно місцем проведення фестивалю була Каховка в Херсонській області, проте 2007 року фестиваль відбувся на НСК “Олімпійському” в Києві. Після 2008 року фестиваль не проводили. За словами Баграєва, фестиваль “виконав історичну місію” і віджив своє.

Традиційно фестиваль включав конкурс краси, пивний конкурс, спортивні змагання та шоу-програми, в яких брали участь учасники з різних країн. Згідно зі статистикою, щодня фестивальні концерти відвідують близько 80 000 глядачів, значна кількість спостерігали за фестивалем через прямі теле- і радіотрансляції.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.