Новини

Старшокласники Чернівців зможуть вступати у ліцеї: важливі запитання про навчання

Попри воєнний стан, навчання у школах Чернівців триває. І хоч діти навчаються онлайн, але у школах намагаються дотримуватися усіх норм навчальних планів.

Про те, коли будуть літні канікули та як готуватися до навчання старшокласникам, кореспондентка molbuk.ua запитала у начальниці управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук.

Про літні канікули

Навчальні заклади працюють відповідно до рекомендацій міністерства освіти щодо закінчення навчального року в умовах воєнного стану. Заклади, як і раніше, мають автономію, тому вони самі можуть визначатися з організацією навчального процесу. Але з інформації, яку подали нам заклади освіти, знаємо, що частина шкіл планує завершити навчання 27 травня, інша – 31 травня, ще частина буде навчатися до 3 червня.

Про першокласників

Відповідно до наказу управління освіти, подання заяв до першого класу мало тривати з 1 березня до 31 травня. Але через ситуацію у країні відтермінували на деякий період подання заяв. Відновили це з 1 квітня, а триватиме подання заяв до 31 травня.
Прийняття заяв відбувається за допомогою електронної реєстрації на порталі закладів середньої освіти. Всі батьки, які бажають, щоб дитина навчалася у тому чи іншому закладі, повинні подати заяву на електронному порталі. І у цьому є певні переваги. Батьки можуть дистанційно подати заявку, причому в кілька закладів, і отримати інформацію щодо прийняття дитини у школу на електронну пошту. Школи завдяки електронним заявам можуть швидко обробляти заяви батьків.
Якщо хтось із батьків відстежить протиправні дії освітян щодо процесу зарахування до першого класу, то управління освіти просить негайно повідомляти про це.

Про старшокласників

У Чернівцях почали змінювати мережу навчальних закладів (школи стали ліцеями та гімназіями — авт.), і наразі процес триває. Тому, якщо діти, які навчалися у гімназіях, хочуть здобувати освіту в 10-11-класах, вони повинні вступати до ліцеїв. Діти, які навчалися у ліцеях, можуть продовжувати навчання у своїх навчальних закладах або обрати інший ліцей чи заклад професійно-технічної освіти. Батьки можуть дізнатися, за яким напрямком навчають у ліцеї старшокласники, і подати туди документи.
Вступ до ліцеїв відбуватиметься без іспитів. Але конкурсна основа на вступ до ліцею може бути, якщо кількість охочих суттєво перевищуватиме кількість місць.

Про випускні

У школах зараз навіть не обговорюють питання випускних. Усе, що стосується урочистостей, пов’язаних із завершенням навчального року, належить до компетенції закладів освіти. Вони на власний розсуд приймають рішення, у якому форматі святкувати. Але коли йдеться про масові заходи, то насамперед має поставати питання безпеки. Якщо школа прийме рішення урочисто святкувати випускний, будемо закликати дотримуватися усіх умов безпеки воєнного часу.

Про дитсадки

У Чернівцях 36 закладів дошкільної освіти є черговими. У 13 дитячих садках живуть внутрішньо переміщені особи. Є ще кілька дошкільних закладів, які у разі потреби можна відкрити. Працюватимуть тільки ті дитячі садочки, які мають укриття на випадок повітряних тривог.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.