Новини

Війна знизила ціни на газ в Україні

Війна, розв’язана Росією, знизила українські ціни на газ для промисловості.

Про це президент Асоціації “Газові трейдери України” Андрй Мизовець розповів у інтерв’ю “Главкому”.

“В умовах, коли ми де-факто відрізані від європейського ринку через заборону експорту, ціни зараз для промисловості нижчі, ніж в Європі, приблизно в 1,5 раза”, – сказав Мизовець.

До прикладу – у Європі оптова ціна на газ зараз складає близько 45 грн за 1 м3, а в Україні – 30.

“Крім того, обсяги біржових торгів у нас мінімальні, і передумов для зростання ціни поки що не вбачається”, – упевнений експерт.

Аналізуючи рівень видобутку газу в Україні, голова асоціації “Газові трейдери” назвав дивом те, що після початку війни внутрішній український видобуток знизився лише на 10%.

“За підсумками 2021 року внутрішній видобуток становив – 19,8 млрд куб м. Які показники очікувати в рік війни? Я залишаюсь оптимістом!”, – запевнив Андрій Мизовець.

Втім, він додав, що може зникнути економічний сенс у видобутку, “коли все, що ти видобуваєш, віддаєш у вигляді збільшеної ренти на газ”.

Мизовець нагадав, що у березні парламент ухвалив закон №7038-д, який запроваджує диференційовану рентну плату аж до 65% на видобуток природного газу залежно від його вартості.

“На мою думку, це хибний крок. Зважаючи на те, що імпортний паритет, за яким розраховується рентна плата, в 1,5 раза перевищує реальну ринкову ціну природного газу, такі ставки ренти призводять до того, що всі отримані кошти від видобутку доведеться віддати і ще й залишитись боржником”, – зазначив Андрій Мизовець.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.