Новини

«Музей совєцького минулого»: що буковинці пропонують зробити з монументом Перемоги

У мерії Чернівців розмірковують над долею монументу Перемоги, що на Соборній площі. Заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк розповів, що у разі, якщо ухвалять рішення про перенеселення монументу, то виникає питання, куди його подіти.

Чиновник звернувся до чернівчан із цим запитянням, закликаючи висловити своє бачення, пише molbuk.ua

“Але ось питання: якщо громада буде “за” та члени виконавчого комітету приймуть рішення про перенесення монументу, то куди його дівати?! Комісія запропонувала доручити департаменту урбаністики та архітектури віднайти земельну ділянку для створення музею радянського тоталітаризму. Підтримуєте ідею створення такого музею?” – написав у дописі Зазуляк.

Думки буковинців із цього приводу розділилися. Зокрема, ось що пишуть користувачі у соцмережах щодо цього питання.

“Краще передати чи подарувати в існуючі музеї у Львівський, наприклад, “Територія Терору”, – вважає Наталія Хілько.

“Перенести і виставити так, щоби позбавити пафосу монументальності. Зібрати всі тоталітарні пам’ятники в одному місці і встановити без постаментів, щоб стояли на одному рівні з людиною, яка на них дивиться. За рахунок різномасштабності, вони будуть виглядати сміхотворно”, – переконаний Тарас Полатайко.

“Мій дідо по татовій лінії прийшов з війни без руки .Два його рідні брати загинули , один повернувся живим і цілим .По маминій лінії всі повернулись живими. Моеї жінки дід теж погиб на тій клятій війні .Але ви не повірите що дід розказував про тих самих визволителів , як вони визволяли і що витворами з так званими визволинеми а на самім ділі поневоленими Росією народами. Любіть свого Бога , свою державу , свою землю , свій народ , своїх героїв , свою мову , культуру , церкву та інші справжні цінності .Ставте їм памятники а загарбники та їх ідоли мають бути знищені”, – зазначає Віталій Дронь.

“Колись звучала ідея зробити музей військової техніки біля аеропорту. Такий технопарк поєднати з пам’ятниками можна було б”, – зауважує Вадим Пелех

“Демонтувати однозначно! Жодних музеїв створювати не потрібно, адже сама наявність такого музею зі збереженими символами тоталітаризму уже викликатиме спокусу у прихильників “рускава міра” ті символи відновити”, – переконаний Denis Rajewski

“Чудова ідея. Радянський танк, монументи, обеліски і т.д. зібрати в одному місці десь на окраїні міста. Щодо назви, то можна м’якший варіант: Музей совєцького минулого. Або розширено: Музей совєцького минулого, толітаризму та окупації. Бо незабаром почнеться галас, що танк чи пам’ятник солдату – це не толітаризм, а пам’ять і т.д.”, – додає Vasyl Varvariuk

“Родичів моєї дружини після визволення-окупації вбили. Одного, працівника університету ростріляли; другого вивезли до сибіру. Щось, я ніде в місті не бачу пам’ятник на згадку про це. Не дозволяйте нікому писати власну історію, якщо ви так робите, то даєте змогу іншим контролювати себе. Власну історію потрібно писати самим”, – дописує Yury Voronka.

“Музей тоталітаризму в контексті геноциду українців – це те, що давно потрібно було зробити. Це хороша ідея. І в такий музей слід водити школярів у обов’язковому порядку. І нарешті той пам’ятник червоним катам не закриватиме церкву (а він саме їм, не нашим дідусям, давайте будемо чесні самі з собою). Й ще з тієї церкви би МП вигнати, то геть краса в центрі буде. Ну і, звичайно, оформлювати музей потрібно наслідками геноциду, а не плакатами катів і червоними катранами”, – вважає Kateryna Savchenko

“Я особисто проти такого музею. Так розумію що той режим відбував країну після війни, це багато що означає, люди були соціального захищені, основні масі людей жилося краще, але … Якщо робити музей, то робити не як “радянському тоталітаризму”, лиш частину часу розвитку міста від початку заснування, щоб було як частина історії”, – висловлюється Leonid Kylymnyk.

“Як на мене, я також за перенесення в інше місце. Схвалюю також Ідею створення музею тоталітаризму. Бачила схожий музей у Гданську, туди водять на екскурсії”, – пише Люція Ушакова.

“Слушна ідея стосовно музею. Це варто спомину – чорна сторінка історії. Для висновків. Не можна це просто стерти. Треба залишити нагадування, що це було і що це має властивості повертатись”, – переконана Golovchenko Inna.

Знайшлися й такі чернівчани, які вважають, що пам’ятник не варто чіпати – мовляв, це наша історія і “не на часі”:

“Не вважаю за потрібне зносити цей пам’ятник!!! Він кому мішає?? Давайте, тоді все знищим”, – вважає Аврелія Шилейко.

“Залишити пам’ятник в спокою. У нас в Чернівцях, яка б влада не з’являлася, вона руйнує пам’ятники попередньої. Так було з пам’ятками австрійської доби, потім румунської, тепер радянської. Так Чернівці лишаться своєї історії”, – пише Володимир Мельничук.

На що дописувачу зауважують інші:

“І чого це памятник леніну знесли? А до того сталіну і гітлеру? Незрозуміло. Це ж наша історія”, – іронізує Mykola Krushnitski.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.