Новини

На знищеному українськими військами крейсері «Москва» могла бути ядерна зброя, – Defense Express

Існує ймовірність того, що на знищеному українськими військами флагмані ЧФ РФ “Москва” могли бути ядерні боєголовки.

Про це пише Defense Express з посиланням на оцінки фахівців, включно із конструкторами та морськими офіцерами.

За інформацією видання, 16 одиниць протикорабельних ракет П-1000 “Вулкан” могли бути оснащені ядерною бойовою частиною потужністю 350 кт або звичайною 500-кг фугасно-кумулятивною.

Ракетний крейсер “Москва” входив до складу сил постійної готовності Чорноморського флоту. Тобто, за командою він за мінімальний час повинен був вийти у відкрите море для виконання бойових задач.

Пропорції між звичайними та ядерними боєприпасами, які зараз використовуються для озброєння ракетних крейсерів у РФ, невідомі. За часи СРСР це могло бути декілька ракет з 16 одиниць.

На крейсері також могла бути розміщена й інша ядерна зброя. Наприклад, зенітна ракета для комплексу “Форт”, морської версії С-300.

Декілька таких ракет за часів СРСР штатно входили у боєкомплект з 64 ракет для цього зенітного ракетного комплексу.

Що трапилося:

13 квітня неподалік Одеси стався вибух на російському крейсері “Москва”. Україна підтвердила, що завдала ракетного удару по кораблю з “Нептуна”.

Росія ж, своєю чергою, підтвердила вибухи боєприпасів на “Москві”. Пізніше у Кремлі повідомили, що крейсер “затонув”.

Ракетний крейсер брав участь у війнах в Грузії, Сирії, а у 2014-му корабель блокував українські судна у Донузлаві. З 2016 року корабель у море не виходив через плачевний технічний стан.

У 2020 році на “Москві” завершили трирічний капітальний ремонт із модернізацією.

24 лютого, у перший день вторгнення РФ ракетний крейсер “Москва” брав участь в атаці на острів Зміїний. Там “русский военный корабль” у відповідь на пропозицію здатися почув уже всесвітньовідому фразу – символ боротьби України.

Після того, як ракетний крейсер “Москва” з 16 крилатими ракетами був виведений із ладу, сумарний залп крилатих ракет кораблів Чф Рф, що знаходяться в Чорному морі, зменшився з 72 до 56, уточнив керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.