Новини

В Україну повернеться ікона святого Миколая – перша чудотворна ікона Київської Русі

В Україну повернеться одна з головних святинь Софії Київської – ікона святого Миколи (Мокрого) – перша чудотворна ікона Київської Русі. Її вивезли з нашої країни під час Другої світової війни.

Про це у своєму відеозверненні ввечері 9 квітня повідомив президент України Володимир Зеленський. За його словами, “свого часу” вона повернеться саме до Собору Святої Софії.

“Хочу, щоб повернення цієї святині стало для всіх нас важливим символом.Фундаментальним символом.Символом того, що ми повернемо в Україну усе наше. Усе українське.

Повернемо усіх наших людей. І обов’язково повернемо справедливість – наш повний контроль над нашою землею”, – наголосив президент.

Київська ікона святого Миколи (Мокрого) – найдавніша відома чудотворна ікона святого Миколая. Вчені вперше провели її дослідження у 1882 році, датувавши 10 століттям та вказавши на її візантійське походження. Святиня зберігалася на хорах собору Софії Київської в іконостасі Миколаївського вівтаря, поки восени 1943 р., перед вступом до Києва радянських військ, ікону вивіз до Варшави єпископ Переяславський Мстислав. Він передав її архієпископу Палладію, який, зі свого боку, переправив до США.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.