Новини

Юна американка віддала свої збереження: як за кордоном допомагають українцям – розповіді чернівчан

Як в інших країнах допомагають українцям – розповіді чернівчан, які там живуть.

Юля Косівчук мешкає в американському містечку Кастро Велей, штат Каліфорнія. Вона пише картини, розмальовує дерев’яні та скляні тарілки, робить аплікації на футболках і продає їх. Отримані кошти пересилає переселенцям та дітям, які постраждали від війни.

Ветеран в’єтнамської війни приніс шоломи

– Надзвичайно багато американців хочуть допомогти українцям. Щодня пишуть мені й запитують, куди переказувати гроші. Нещодавно ми з чоловіком провели доброчинну виставку-продаж моїх картин, щоби зібрати кошти для українських переселенців. Прийшло дуже багато людей. До мене підійшла жінка з дівчинкою років восьми. Вона сказала, що донька побачила в теленовинах сюжет про війну і попросила привести її сюди, щоби передати гроші українським діткам. Там було 12 доларів, які дитина зібрала, щоби купити собі іграшку. Це було так зворушливо, що я розплакалася. Нам вдалося зібрати чотири тисячі доларів, – розповіла Юля. – Люди хвилюються і плачуть разом із нами, підписують петиції про закриття неба над Україною. Всі українські організації в США збирають гуманітарну допомогу для переселенців, армії, тероборони.

Серед волонтерів є і чернівчанин Андрій Будний. “Щодня на нашій базі працює до 45 людей. Працюють безкоштовно. Дехто навіть покинув свою роботу. Днями литовський консул і десять працівників консульства допомагали нам пакувати гуманітарку, – запевнив Андрій. – Медичні препарати і спорядження для військових надсилаємо літаками, щоби дійшли якнайшвидше. А продукти, одяг, дитяче харчування, засоби гігієни – кораблями, бо так дешевше. Днями отримали підтвердження, що три рейси з нашою гуманітарною допомогою вже дійшли до адресатів. Буває, що приїжджає ціла фура від якоїсь громади або церкви. Якось американський ветеран в’єтнамської війни, якого звати Беррі, приніс шоломи для українських військових”.

Надають харчування, нічліг, роботу

Велику допомогу надає українська діаспора Канади.

– Зараз збирають кошти, щоби придбати для України карети швидкої допомоги. Організація “Четверта хвиля еміграції” організувала фестиваль українських фільмів. Усі гроші за придбані квитки підуть на допомогу українцям, – розповіла Леся Возна. – Конгрес українських канадців тісно співпрацює з канадським урядом. Країна відкрила спрощені візи для українських біженців.

У Польщі зараз перебуває понад два мільйони біженців з України. Заїхати сюди можна навіть без закордонного паспорта.

– Біженці можуть отримати матеріальну допомогу. Також спрощено легалізацію та отримання дозволів на роботу. По всій Польщі створюються організації для допомоги біженцям, які збирають кошти й речі для українців, допомагають із транспортом від кордону вглиб країни, облаштовують місця для ночівлі, – розповів Ігор Довгань. – Тисячі поляків пропонують своє житло (окреме чи кімнати). Величезна кількість волонтерів цілодобово чергує на залізничних і автовокзалах у великих містах і малих ближче до України. Вони пропонують безкоштовне харчування, нічліг, радять, як проїхати до тих чи інших міст або далі на Захід (до Німеччини, Нідерландів).

Вокзал у Перемишлі став величезним мурашником, де цілодобово перебувають сотні людей (це головний пункт переселенців між Україною і Польщею). Всюди збирають кошти для біженців. Скажімо, найбільша мережа супермаркетів “Бєдронка” на касах пропонує переказати кошти на спеціальний рахунок. Значні суми жертвують не лише пересічні поляки, а й фірми, підприємства, організації. Допомагають і окремим українцям персонально, як-от, родинам українців, які працюють уже в Польщі (так мені допомогли знайти житло для своєї сім’ї, зібрали речі). Тут усі події порівнюють із нападом Гітлера на Польщу в 1939 році.

Чернівчанин Віталій Ластівка живе із сім’єю в Польщі вже сім років. Коли почалася війна в Україні, став волонтером. “Збираю продукти, медикаменти, ковдри, засоби гігієни. Для військових – обмундирування, взуття, спальні мішки, тактичні рукавиці, аптечки, ліхтарики, – каже Віталій. – Ми співпрацюємо з чернівецьким волонтером Віталієм Дронем. Усю допомогу переправляємо до кордону, а там він перезавантажує на свій транспорт”.

Допомагають українцям і в Італії.

– Італійський Карітас потужно допомагає біженцям у поселенні, продуктами, одягом. Крім цього дають бонусні картки на 100 євро, якими можна оплатити продукти в супермаркеті, – розповіла Алла Мустеца. – При Карітас декілька італійських волонтерів займаються питаннями біженців. Реєструють їх, документи спрямовують до відповідних органів для отримання статусу тимчасових біженців, що дає право залишатися на території Італії більше дозволених 90 днів. Також волонтери підшуковують навчальні заклади для дітей шкільного віку та студентів. Багато італійських сімей зголошується надати прихисток у себе вдома.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.