Новини

На облік беруть і без документів: як у Чернівцях приймають вагітних переселенок

Чернівецький міський пологовий будинок №2 приймає вагітних з усієї України.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua із пологового будинку.

В пологовому будинку міста Чернівці №2 на облік стало понад 200 жінок-переселенок і ця цифра з кожним днем збільшується.

Пані Олена приїхала до Чернівців з Ізюму, де зараз точаться запеклі бої. Жінка каже, 4 дні сиділи у підвалі під обстрілами, і весь цей час вона домовлялася з сином, щоб він не народився передчасно.

– Ми їхали сюди 6 днів. Чоловік був впевнений, що тут безпечно, бо місто невелике та й кордон близько. Поселили нас у школі, але ми не проти. Тут дуже хороші люди і всі нам допомагають. У сина вже все є, – каже пані Олена.

Якщо повертатись буде нікуди, то родина залишиться в Чернівцях, хоча розраховує, що будинок залишиться. А от киянка пані Олена залишатися не збирається.

– Я подвійна переселенка. Перший раз ми переїхали до Києва, тікаючи від війни, яка застала нашу родину в Луганську в 2014 році. Зараз це вже другий вимушений переїзд. Переселенкою я себе не вважаю, ми просто подорожуємо. Так вийшло, що у нас тут друзі в Чернівцях і вони про все домовились, навіть про мої пологи. Дитина народилась здоровенькою, тож у нас все прекрасно. На шиї у друзів сидіти не збираємось, якщо не знайдемо собі окрему квартиру в Чернівцях, то поїдемо кудись далі, а вже після війни повернемося до Києва, – каже пані Олена.

На облік можна стати навіть без документів.

– Для того, щоб стати на облік необхідно просто звернутися в реєстратуру жіночої консультації. Якщо у такої жінки немає документів, на облік все одно можна стати, якщо є підписана декларація з лікарем у будь-якій області України, таку жінку легко знайти в електронній системі, – каже лікар-статистик Наталія Задорожняк.

У пологовому будинку вже відбулося близько 20 пологів у переселенок. Дітки народилися абсолютно здоровими. У співвідношенні хлопчиків більше, ніж дівчаток.

– У нас функціонують 10 пологових залів, які містять все необхідне для лікарів та майбутніх мам. Також у нас є реанімації для дітей та дорослих. Ми мамо всі необхідні медикаменти, за потреби є можливість викликати вузьких спеціалістів для консультацій, – каже пані Наталія.

Психолог Ірина Толмачова каже, що психологічний стан вагітних переселенок не дуже відрізняється від стану чернівчанок.

– Так, рівень тривоги вищий, але моя робота полягає в тому, щоб допомогти кожній, не залежно від того, звідки вона і в якому стані знаходиться, – каже лікарка.

Також у пологового будинку є гаряча лінія, вона працює цілодобово.

– У нас можна отримати цілодобові телефонні та онлайн консультації лікарів жіночої консультації – акушер-гінекологів, які надають допомогу. Номери телефонів та всю необхідну інформацію можна знайти на сторінках пологового будинку в інстаграмі @pologovyjbudynok_cv, – каже пані Наталія.

Пологовий будинок має таких благодійників як клубу молодих чернівецьких підприємців CBG, благодійний фонд “Супергерої” та Надія Бондар. Також допомога йде з Румунії та Іспанії.

– Наш заклад отримує благодійну допомогу з різних куточків України, а також з-за кордону. Цю допомогу ми передаємо жінкам-переселенкам, тому вони забезпечені майже усім необхідним. Також ми даруємо пакунок, як благодійну допомогу від клубу молодих чернівецьких підприємців CBG, – каже лікарка.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.