Новини

Викликають опіки очей та шкіри: науковець із Чернівців розповів, чим небезпечні фосфорні бомби

Росіяни активно почали застосовувати на території України фосфорні боєприпаси.

Що це таке, чим небезпечні та які заходи першої допомоги, розповів на своїй фб-сторінці доктор хімічних наук, доцент, завідувач кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ЧНУ Юрій Халавка.

“Такі бомби, рідше снаряди або навіть гранати, містять білий фосфор. Це така модифікація фосфору (хімія 8 клас), яка дуже реакційноздатна і легко сублімує при нагріванні. Тому це один із найкращих димоутворювачів, що і зумовлює його використання в бомбах. А ще він здатен спалахувати і горіти на повітрі, при цьому розплавляючись як віск. Тому його також використовують в деяких трасуючих снарядах”, – пояснює науковець.

Проблема у тім, що майже ніколи фосфор з цих бомб одразу не згорає повністю. І крім утворення диму з Фосфору та Фосфору(V) оксиду (хімія 8-9 клас) та кислотного туману з суміші фосфатних кислот (9, 10 класи) він розбризкується, викликаючи пожежі та болючі опіки при потраплянні на шкіру, зазначає Юрій Халавка.

“З ними цікава штука – вони якби і не зовсім заборонені діючими конвенціями про хімічну зброю, бо формально токсичні властивості фосфору тут не є основними, але на практиці річ дуже небезпечна і неприємна. Крім опіків, дим та аерозоль після застосування викликають кислотні опади та кислотні опіки очей та шкіри. Більше того, в таких бомбах зустрічаються допоміжні речовини, які при підвищених температурах утворюють цілий букет фосфорорганічних сполук, дуже схожих за дією на бойові отруйні речовини”, – наголошує фахівець.

Як виявити фосфорну бомбу:

-Вибухи снарядів чи бомб з інтенсивним туманоутворенням.

-Запах часнику ( це фосфін )

-Кислий присмак в роті.

-Плями білого кольору, які самовільно спалахують на поверхнях та одязі.

Як захиститися:

-Уникати місць застосування та не підходити близько до фосфорних плям, що горять.

-Використовувати протигази (у крайньому випадку напівмаски з протикислотними фільтрами, або ватномарлеву пов’язку, змочену содою) та вогнезахисні костюми ( або щільний змочений водою одяг).

-За необхідності місце розсипу ізолювати піском, промити великою кількістю води.

-Зрізати поверхневий шар ґрунту із забрудненнями, зібрати в ємкості, залити водою й вивезти для утилізації. Місця зрізів засипати свіжим шаром ґрунту.

– Оброблену територію промити водою з контрольною метою. Поверхні техніки промити водою; окремі місця протерти вологим дрантям. Поверхню території засипати порошками, які містять лужний компонент (вапняк, доломіт, сода); промити великою кількістю води.

Заходи першої допомоги:

-Викликати швидку медичну допомогу.

-Свіже повітря, спокій, тепло, чистий одяг.

-Слизові оболонки і шкіру промити великою кількістю холодної води,

-Уникати переохолодження

– Шкіру можна промивати мильними та содовими розчинами, або слабким розчином (чайна ложка на склянку води) мідного купоросу, який потім теж змити.

– При отруєннях білим і жовтим фосфором: лужне питво (2 %-вий розчин питної соди).

-Суворо забороняється пити молоко, касторове масло, рослинні та тваринні жири, обробляти опіки кремами!

– При займанні гасити на шкірі холодною водою, або зануренням.

-Одяг розрізати на місці горіння під струменем води. Промивати, поки промивні води не перестануть пахнути часником.

-На обпечені місця накласти асептичну пов’язку.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.