Новини

«Харків стане для Путіна другим Сталінградом»: політолог із Чернівців, – МБ

Як змінився хід війни протягом останніх днів та чого очікувати нам в політичному та переговорному аспектах?

Про це кореспондентка ” ” запитала в директора Буковинського центру виборчих технологій Ігоря Бабюка, пише molbuk.ua

“Росія йде за принципом випаленої землі”

“Війна згуртувала націю, причому населення з усіх областей. Ми бачимо, що народ єдиний, намагається мобілізуватися, допомогти один одному. І те, що у Чернівцях особливо видно, – це просто якесь чудо. Мені здається, немає точки, де б хтось щось не робив для фронту, для переселенців. Це круто, дуже круто. Наскільки цього запалу вистачить, важко сказати. Бо існує психологічна складова, коли у людей через певний період починають опускатися руки.

Війна почалася, і зазвичай історія показує, що війни швидко не закінчуються, на жаль. Тобто хочеться оптимістично дивитися на те, що наші війська вдало обороняються. Але – і це передбачають самі військові – коли почнеться наступ, втрат буде значно більше. Бо нам же треба буде звільняти наші території.

По-друге, навколо України стояла російська армада кількістю 150 тисяч осіб, за попередніми оцінками. Тож навіть якщо по тисячі ворожих солдатів, умовно кажучи, знищувати в день (а щоби армія втратила боєздатність, це треба знищити хоча б половину), то треба щонайменше 70-75 днів. Але, наскільки відомо, резерви у ворожій країні ще є.

Єдине, на що всі сподіваються, це на результативність санкцій. Та я не був би таким оптимістом. Тому що санкції дають своє, звичайно, але Росія з промитими мізками навіть за найгірших умов – у багнюці, бруді – може жити ще роки.

При цьому НАТО навряд чи закриє небо над Україною. Є різні виправдання, чому вони цього не можуть зробити: що це і технічно неможливо, і ніхто не хоче напряму наражатися на відкритий конфлікт. Але навіть якби вони, як домовлялися, надали нам літаки й ефективну протиповітряну оборону, гадаю, цього вже достатньо буде, щоб Україна сама змогла закрити собі небо.

Останні події показують, що якусь техніку наші отримали, тому що над Києвом – принаймні останні дві ночі – жодна ракета не впала, були збиті ворожі літаки. Тобто над Києвом точно щось є. Але у нас є інші міста, як-от, Миколаїв, Чернігів, Суми, і туди така техніка також мала б дійти. Сподіваємося на це.

Те, як безжально Росія нищить інфраструктуру України, свідчить про те, що ні Путіну, ні російській верхівці взагалі нецікава Україна як така. Вони йдуть за системою випаленої землі. У них була програма-максимум захопити половину України. Зараз, гадаю, буде програма-мінімум максимально утворити “пояс” біля російського кордону. Також у них є ще одна ідея – повністю нас відрізати від моря. Тому, мабуть, буде спроба ще брати Миколаїв, Одесу і всю дорогу до моря. Вони будуть все заливати кров’ю. Для Путіна немає людей, для нього це просто структури, які знищуються. Йому плювати на жертви. Він хоче досягнути своєї мети.

Справді, є дуже яскраві паралелі Путіна з Гітлером. Гітлер розв’язував питання єврейського народу, Путін розв’язує питання українського народу. Для нього питання денацифікації ідентичне знищенню українців. Він говорить про те, що “рятує” нас від НАТО. Але не розуміє, що втратив час. Бо ще років 10 тому він би ще міг таку операцію провести – “врятувати” нас, як він гадає. Але нинішня поведінка у російськомовних містах, таких як Харків, Херсон, свідчать, що вони повністю на боці України. І саме тому Путіну його план не вдасться. Через це у російських військових переважно панічний дух.

Путіну байдуже, як українці сприйматимуть Януковича у ролі президента. Йому треба в нас маріонетковий режим. Йому це вдасться, якщо вийде захопити Київ або Харків. Тому Росія найбільше кидає усі свої сили на Київ і на Харків. Так, у Харкові знищені деякі житлові квартали, але вони не захоплені, там тривають бої. Не так їм легко буде взяти цей Харків. Для них це буде як Сталінград.

“Будь-які наші поступки зіграють на руку ворогові”

Щодо політичної ситуації в країні, то Зеленський є визнаним президентом України, і на сьогодні його позиція, його виступи отримали дуже велику підтримку з боку навіть тих, хто за нього не голосував. І думаю, це абсолютно правильно. Зараз взагалі говорити про якусь політику, якісь політичні сили означає грати на руку ворогові. Ми маємо бути єдиними, як ніколи. Всі мають працювати на те, щоби наша армія і наша країна перемогли.

Мені сподобалася пресконференція, яку Зеленський давав для іноземних ЗМІ. Коли його запитали, чи готова Україна виконати якісь гарантії, то Зеленський дуже правильно відповів. Мовляв, а які гарантії, що гарантувати? Ми не нападаємо, нападають на нас. Ми не в НАТО і не плануємо поки що вступати туди, бо немає перспектив. У нас немає ядерної зброї. Які гарантії треба дати Росії, для чого? Єдина гарантія хіба що – це знищити себе, сказати, що ми не українці, не любимо свою країну. Але на це ні Зеленський, ні ніхто не піде.

Будь-які поступки з боку Зеленського чи уряду зіграють на руку противникові. Результат у нас буде доти, доки триматиметься єдиний фронт: єдині цінності, розуміння, що треба припинити це кровопролиття і вигнати агресора з української землі. Щойно підемо хоча б на одну поступку, будь-яку, – це може викликати спочатку критику, потім розбрат і навіть хаос. Гадаю, що Зеленський це оцінює і розуміє”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.