Новини

Професор-хімік із Чернівців пояснив, чим небезпечна можлива аварія на Запорізькій АЕС та чи треба пити йод

Чи справді у випадку пошкодження Запорізької АЕС російськими окупантами українцям загрожує накопичення радіоактивного йоду у щитовидній залозі, що, відтак, збільшує ймовірність онкологічних захворювань цього органу?

Відповідь на це питання дав на своїй сторінці у Facebook професор кафедри неорганічної хімії твердого стану і наноматеріалів ЧНУ Юрій Халавка, пише molbuk.ua

“Йодиди та інші речовини, які містять елемент Йод (7 клас, хімія) є важливими для організму і справді накопичуються у щитовидній залозі. Під час аварій на АЕС дійсно може бути викид короткоживучого ізотопу Йоду -131. Відповідно його загроза накопичення в організмі є. Це бета-радіоактивний препарат, який швидко розпадається (період напіврозпаду 8 діб, фізика 9 клас), тому він особливо небезпечний в перший місяць після аварії”, – роз’яснює науковець.

У випадку аварії професор радить вживати йодид калію.

“За принципом хімічної рівноваги, якщо в організмі є деякий надлишок Йоду, то засвоєння його ззовні буде відбуватися гірше. Саме тому у випадку аварії (не загрози аварії, а саме аварії), яка спричиняє забруднення територій, рекомендують вживати препарати йоду, найкраще йодид калію (KI). Його дійсно можна замінити краплями спиртового розчину йоду (тут це проста речовина тому з маленької літери, хімія 7 клас) у воді чи молоці.

При цьому відбувається окисно-відновна реакція: І2 + H2O = HI + HIO. Якщо вода гаряча то HIO3, яка дещо стійкіша і корисніша, ніж HIO. От НІ і містить цей йодид-йон. (хімія, 8-9 клас)”, -пояснює Юрій Халавка.

Можна додати на кінчику ножа питної соди – утворяться йодиди та йодати натрію, що прискорить засвоєння.

“Але не переборщіть. Вживати треба не зволікаючи”, – радить фахівець.

Нагадаємо, у ніч проти 4-го березня на території Запорізької атомної електростанції відбувалися важкі бої з застосуванням артилерійської зброї. Внаслідок цього була пошкоджена будівля реакторного відділення енергоблоку № 1 та будівля навчально-тренувального центру. Ще два снаряди влучили в район розміщення майданчика сухого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Наразі найбільшу атомну електростанцію Європи захопили російсько-окупаційні війська.

Поки що, за даними МАГАТЕ, викиду радіації не сталося — змін радіаційного стану в Запорізькій області не зафіксовано.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.