Новини

У дитячих садках Чернівців не вистачає вихователів та інших педагогів: у чому причина

У дитячих садках не вистачає вихователів, музичних керівників, практичних психологів, асистентів вихователів та інструкторів з фізкультури.

Брак самих вихователів великий – їх не вистачає майже 30. Але це інформація станом на 1 лютого, йдеться у публікації ” “.

Найбільше вакансій можуть запропонувати у дитсадку №26 “Дзвіночок”. Там шукають: вихователів на чотири ставки, вчителя-логопеда, інструктора з фізкультури, практичного психолога та керівника гуртка з англійської мови. За словами завідувачки сектору дошкільної освіти управління освіти міськради Любові Гаврилової, у садочку працюють за сумісництвом, тому ситуація не є такою критичною. Але через те, що дошкільний заклад знаходиться у Садгорі, така проблема виникає раз на кілька місяців.

Також багато вихователів на роботу потрібно у НВК “Лідер” та ДНЗ № 30.

Найбільше не вистачає музичних керівників

Згідно з інформацією, яка оприлюднена на сайті управління освіти міськради, шукають музичних керівників у десять садочків.

– У дошкільному закладі повинно бути два музичні керівники, тому працівники замінюють одне одного, – каже Любов Гаврилова.
Ситуацію із пошуком спеціалістів, за словами Л. Гаврилової, не можна назвати дуже складною. У місті – 59 дитсадків, а в них зараз вакантних є 60 ставок педагогів.

– Не вважаю, що в дитсадках критично не вистачає працівників. Наразі у нас є 60 ставок педагогів, серед них – 29 вихователів. Але вихователям дозволяється працювати на 1,5 ставки, а також за сумісництвом. Тому нестача у закладах не надто гостра. Гірша ситуація із асистентами вихователів для інклюзивного навчання. На цю посаду приймають людей, які мають освіту вихователів чи психологів, а діток таких багато, – додала пані Любов.

“Отримують від 5 до 7 тисяч”

– Мінімальна зарплата вихователя – 5300 гривень. Але потрібно розуміти, що це “гола” зарплата, багато в чому вона ще залежить від стажу, категорії, спеціальності, тому здебільшого працівники отримують більше. Педагогічні працівники раз на 5 років проходять атестацію для підвищення кваліфікації. Загалом такі курси можна проходити впродовж 15 років. Тому максимальна сума зарплат – 7000, але це також без надбавок. Максимальне навантаження вихователя у дошкільному закладі – 1,5 ставки.

Інформацію про актуальні вакансії для педагогів можна знайти на сайті управління освіти міськради у розділі “Вакансії”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.