Новини

«Купують одразу на всі гроші»: як буковинці використовують «ковідну» тисячу на ліки – МБ

Із 24 січня вакциновані громадяни віком від 60 років можуть використати 1000 гривень на придбання ліків. Купити їх можна як за рецептом, так і без нього.

Ми пройшлися аптеками в центрі міста та дізналися, чи використовують уже чернівчани “ковідну” тисячу на ліки. йдеться в публікації “Молодого буковинця”

“Купують одразу на тисячу”

В аптеці на початку вулиці Шкільної фармацевтка розповіла, що люди вже почали користуватися своєї тисячею на придбання ліків.

– Люди за 60 років, які мають дві дози вакцинації, можуть придбати ліки в нашій аптеці. В людини має бути завантажена на телефоні програма банку з відкритою карткою “єПідтримки” та доступна функція Google Pay. Якщо ж в людини цього немає на телефоні, їй потрібно звернутися до свого банку. Відпускаємо всі лікарські засоби. До нас вже приходили люди і купували ліки. Звичайно, їм в цьому складно розібратися. Намагаємося їм допомагати. Важко людям похилого віку, якщо немає дітей-онуків. Бувало, що пенсіонери приходили з родичами, які допомагали їм підключити все необхідне, – розповідає фармацевтка.

В аптеці на вулиці Головній запитую у дівчини на касі, чи зверталися до них пенсіонери для покупки ліків за програмою “єПідтримки”.

– Так, у нас вже купували ліки за цю тисячу. Десь 80% людей справляються з підключенням цієї послуги, їм допомагають родичі. Труднощі виникають в людей, що мають ще “кнопкові” телефони, їм доведеться чекати до квітня, коли банки зможуть їм видати картки без телефонів, – розповідає Оксана, фармацевтка.

Ще одна аптека, в яку я завітала, теж на вулиці Головній, у центрі.

– У пенсіонерів часто не підключена “єПідтримка”, і вони не можуть отримати тисячу. Не всі мають смартфони, а банки поки що не видають фізичні картки. Хто має дітей, онуків, то їм допомагають, приходять разом з ними. Вони підключають картку на свій телефон і розплачуються ним. Ті ж, хто самі це намагаються зробити, то їм дуже важко. Купують одразу на тисячу, – розповідає фармацевтка Маргарита.

Як це зробити

Придбати можна тільки ліки

За кошти програми можна придбати виключно ліки, а не будь-які товари, що реалізуються в аптеці. Наприклад, не можна купити дієтичні добавки, а також косметичні засоби чи медичні прилади, як-от, апарати для вимірювання тиску.

-Щоби скористатися ковідною тисячею, потрібно мати смартфон.

-На ньому потрібно встановити застосунок “Дія” та згенерувати у ньому зелений COVID-cертифікат, тобто сертифікат про два щеплення. Тоді у категорії “Послуги” обрати “єПідтримка” та подати заявку, щоб отримати гроші. А в додатку вашого банку відкрити цифрову картку “єПідтримки”.

-Коли банк зарахує тисячу, можна йти на закупи.

– На телефоні, де є карта “єПідтримки”, має бути NFC – сучасне безконтактне провадження операцій.

-Можна отримати фізичну банківську картку. За допомогою неї можна буде придбати ліки в аптеках. Наразі таку картку видають Monobank та “Альфа-банк”. Через деякий час почнуть видавати й інші банки. Для цього необхідно з паспортом та ІПН звернутися до відділення вашого банку.

-За віртуальною карткою “єПідтримка” можна розрахуватися онлайн на сайтах аптек й оформити доставку замовлення.

-Аптечний чек, якщо сума покупки перевищує тисячу, можна поділити на частини та розрахуватися іншою карткою або готівкою.

-Якщо ж вам складно в цьому розібратися, ви можете звернутися по допомогу до дітей чи внуків. Вони зможуть відкрити вашу карту на своєму смартфоні і оплатити ваші ліки в аптеці.

– Якщо немає мобільного додатка, оскільки немає смартфона, то все одно треба буде звернутися до відділення банку, і там фахівці баку допоможуть все оформити й власне отримати цю допомогу вже не в електронному вигляді, а у фізичному.

-Пенсіонери, зможуть подати заявку про зарахування грошей у ЦНАПі або у пунктах підтримки “Дії”, які працюють у пунктах щеплення. У Чернівцях такий пункт діє в “Юності Буковини”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.