Новини

Понад сто хворих чекають свого донора: чому на Буковині важливо розвивати Центр трансплантації

У відділенні гемодіалізу Чернівецької обласної лікарні є 112 хворих, які потребують операцій з трансплантації нирки. Кожен із них чекає на свого донора.

На Буковині запрацював Центр трансплантації, медики пояснили, чому це важливо.

В Україні наразі є 43 Центри трансплантації, які увійшли у пілотний проєкт. Пересадку змогли зробили вже сім закладів. Чернівецька обласна лікарня увійшла у першу десятку лікарень, які почали робити подібні операції.

Лікарі запевняють, що для Буковини це дуже важлива подія, адже тепер людям, які потребують пересадки органів, для проведення таких операцій не доведеться їхати за кордон. Це суттєво збільшує їхнів шанси на порятунок, бо операції можуть проводити швидше.

“На початку 2021 року Чернівецька обласна лікарня потрапила в перелік пілотних установ, де дозволено виконувати трансплантацію. Першу операцію провели 11 січня 2022 року. І зараз Чернівецька обласна лікарня увійшла у десятку лікарень України, які почали робити трансплантацію органів”, – розповідає виконувач обов’язків генерального директора Чернівецької обласної лікарні Дмитро Домбровський.

У 2020 році шість пацієнтів із Чернівецької області зробили трансплантацію органів. Ці люди операції робили не в Україні, а за кордоном.

У 2021 році ще чотирьом людям зробили трансплантацію органів, але операції вже провели в Україні.

“В області є 65 пацієнтів, яким минулими роками провели трансплантацію органів, переважно нирки. Більшість цих пацієнтів оперувалася за кордоном. Вартість такої трансплантації для державного бюджету складала 75-90 тисяч доларів. Зараз МОЗ фінансує трансплантації нашим лікарням. Наприклад, вартість операції з пересадки нирки становить 800 тисяч гривень. Для пацієнті вони безкоштовні і це велика допомога пацієнтам”, – розповідає директор департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний.

Лікарі дуже сподіваються, що в суспільстві зміниться ставлення до трансплантації, і це не буде закритою темою.

“Потреба в трансплантації органів надзвичайно велика. В Україні щорічно приблизно 5000 пацієнтів потребують трансплантації органів. І дуже добре, що зараз в Україні стрімко розвивається цей напрямок. Зараз ми зробили родинну пересадку органів. Але у світі лише 15% – це родинна трансплантологія”, – каже лікар-трансплантолог Чернівецької обласної лікарні Сергій Бродовський.

За словами лікаря, підібрати донора досить складно.

“Ми провели обстеження восьми родинних пар із Чернівецької області, які погодилися на пересадку органів, але вони не підійшли за критеріями сумісності. Тому у світовій медицині переважно пересадку органів роблять із посмертних донорів. Дуже хочемо, щоби люди більш активно давали згоду на донорство. Це може врятувати життя багатьом. Я сподіваюся, що в Чернівецькій обласній лікарні почнемо впроваджувати нові трансплантації, це стосується серця, печінки і підшлункової залози. Ми готові до цього і співпрацюємо з нашими колегами зі Львова та Києва”, – сказав Сергій Бродовський.

Центр трансплантології запрацював у Чернівцях і кожен, хто потребує пересадки органів, може звертатися.

“Надаємо перелік необхідних обстежень, заключення трансплантологів. Усі хворі, які потребують трансплантації органів, стають на чергу в лист очікування. Їх вносять до Єдиної державної інформаційної системи Українського центру транпланткоординації. Наші лікарі з ними постійно на зв’язку і готові робити пересадки, якщо потрібно”, – каже лікар-трансплант-координатор Чернівецької обласної лікарнв Галина Шкіопу.

Пацієнти, яким зробили трансплантацію, повинні пожиттєво вживати ліки. Але все одно їхнє життя змінюється. Вони, наприклад, вже не прив’язані до гемодіалізу, як це буває у людей із серйозними проблемами з нирками. Вони починають нормально жити.

Що відомо про першу пересадку нирки у Чернівецькій обласній лікарні

На Буковині вперше виконали родинну трансплантацію нирки.

Операцію зробили сім’ї із Закарпаття. 41-річний чоловік через проблеми з нирками вісім років був на гемодіалізі. Всі вісім років він чекав на нову нирку. Його донором стала мати, якій 62-роки.

Нирку чоловікові пересадили в Чернівецькій обласній лікарні. Таку операцію тут виконали вперше, але завдяки цьому в області запрацював Центр трансплантології. Операцію виконувала бригада майже з 10 лікарів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.