Новини

Затребувані трактористи та кухарі: які професії будуть мати попит на Буковині у 2022 році

Протягом останнього року ринок праці суттєво змінився. Одних спеціалістів стало занадто багато, а деяких роботодавці не можуть знайти місяцями.

Про це йдеться у публікації .

Про те, які спеціальності будуть затребуваними на Буковині цього року, розповіла заступниця директора Чернівецького обласного центру зайнятості Ольга Багрій.

– У 2021 році обласний центр зайнятості долучився до пілотного проєкту з аналізу ринку праці. Проєкт реалізовується за участю експертів програми EU4Skills, яка фінансується Євросоюзом. Був здійснений аналіз статистичних показників регіонального ринку праці та опитування роботодавців та майже 800 підприємств щодо потреби в кадрах, – каже Ольга Багрій.

За результатами цього опитування, найбільш затребуваними професіями на Буковині зараз є водії, продавці продовольчих та непродовольчих товарів, оператори котельнь, кухарі, в’язальники схемних джгутів.

– Якщо говорити про зарплату, то найвищий її рівень зафіксований серед електромонтажників, трактористів-машиністів, пекарів, в’язальників схемних джгутів, дорожніх робітників, слюсарів-ремонтників, – зазначає заступниця директора обласного центру зайнятості.

За прогнозами роботодавців, найближчі рік-два затребуваними будуть такі професії: швачка, робітник комплексного обслуговування сільського господарства, продавець продовольчих товарів, водій, формувальник виробів будівельної кераміки, кухар, тракторист, підсобний працівник.

– Це професії, в яких роботодавці постійно подають вакансії, і є нестача кадрів. Найменш затребувані професії – для працівників із вищою освітою. У нас відбувається дисбаланс на ринку праці. Серед зареєстрованих у нас людей майже 76 відсотків від загальної кількості мають вищу освіту. А вакансій для цих людей приблизно 30 відсотків. Інші 70 відсотків вакансій – робітничі професії, а на обліку таких людей лише 10-15%, – пояснює пані Ольга.

Серед проблем, які виникають у роботодавців, – відтік кадрів за кордон, нестача кадрів через конкуренцію, висока плинність (довго не затримуються на роботі), застаріла матеріально-технічна база навчання.

– 72% роботодавців зазначили, що на їхню діяльність негативно вплинула пандемія. Найбільше втрат зазнав готельно-ресторанний бізнес. Зараз їхня робота потроху відновлюється. Через те, що були закриті кордони, багато кадрів повернулися в Україну і були працевлаштовані.

Роботодавці були цим задоволені. Проте коли кордони знову відкрилися, працівники повернулися на закордонну роботу, – додає Ольга Багрій.

Яка ситуація в країні

Зі слів керівника експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua Руслани Березівської, у 2021 році найбільше побільшало вакансій у сфері продажу. Подібна тенденція, прогнозує вона, збережеться наступного року.

– За рахунок продуктового ритейлу і розвитку e-commerce буде й надалі збільшення вакансій. Зросте попит на фахівців із закупівель, логістів, працівників call-центрів, – пояснила вона.

Своєю чергою, експерт із працевлаштування Валентина Бардадим прогнозує, що попит зросте на робітників у сферах виробництва й аграрного бізнесу.

– У цих секторах завжди буде попит не тільки на вузькопрофільних фахівців (технологів, інженерів, розробників), але й на звичайний персонал. Це стосується робочих спеціальностей, де не потрібна вища освіта і куди може працевлаштуватися кожна людина, – сказала вона.
Д
о топ-5 за кількістю вакансій цього року також увійшли сфери маркетингу і реклами, де кількість пропозицій зросла на 68%.

Як повідомляють у grc.ua, у 2022-му зарплати також зростатимуть. Найімовірніше, найбільше зароблятимуть ті ж фахівці, що й у 2021-му: це “айтішники”, топменеджери, працівники сфер консультування, нерухомості.

Отже, найбільш затребуваними в країні цього року будуть такі професії:

– IT-фахівці;

– лікарі, медсестри, фармацевти;

– спеціалісти з продажу, зокрема, менеджери з продажу В2В (бізнес для бізнесу, коли процеси купівлі-продажу відбуваються між компаніями);

– фахівці у сфері логістики і транспорту;

– маркетологи та спеціалісти у сфері PR;

– працівники фінансової сфери.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ каже, що провідну роль у 2022 році набуде персонал у сфері обслуговування.

– Сектор послуг буде розвиватися, і не завжди там потрібна вища освіта. Бо насамперед потрібні фахівці середньої ланки, – наголосив економіст.

Це і офіціанти, і співробітники готелів, адміністратори, рецепціоністи.

Також неймовірно потрібні в Україні представники інженерно-технологічних спеціальностей, працівники критичної інфраструктури. Це електрики, фахівці з каналізаційних систем та водопостачання, технологи харчової промисловості.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.