Новини

Сквер Дня вишиванки: назву, що викликала неоднозначну реакцію чернівчан, можуть скасувати

Чернівецька міська рада може скасувати рішення щодо найменування скверу в центрі Чернівців “сквером Дня вишиванки”.

Відповідний проєкт рішення опублікований на сайті ЧМР, пише molbuk.ua

Зокрема, проєкт винесуть на сесію у рамках розгляду електронної петиції чернівецького громадського активіста Тараса Полатайка, який вимагає скасування рішення щодо присвоєння скверу назви Дня вишиванки.

Петицію автор зареєстрував 6 грудня, вона набрала 252 голоси.

“Під час пленарного засідання 25 листопада 2021 року депутати Чернівецької міської ради прийняли рішення, яке фактично розкололо громаду навпіл. Йдеться про рішення, внаслідок якого одночасно дві локації історичного центру міста отримали назву “Дня вишиванки” – сквер за монументом на Соборній площі та сад 14го корпусу ЧНУ за адресою Кафедральна 2. У 19ст сквер було названо на честь імператора Франца Йосифа – історичної постаті, якій Чернівці завдячують, як мінімум, своєю унікальною архітектурою. У висновках топонімічної комісії, факт наявності історичної назви чомусь не значився – що ввело багатьох депутатів в оману”, – йдеться у тексті електронної петиції.

У проєкті рішення пропонують підтримати електронну петицію Тараса Полатайка щодо скасування рішення про “сквер Дня вишиванки”, а також скасувати рішення Чернівецької міської ради щодо збереження історичної назви Площа Франца Йосифа та найменування “Днем Вишиванки” саду 14-го корпусу Чернівецького національного університету. І визнати таким, що втратило чинність рішення “Про найменування скверу, що за Монументом Перемоги 1941-1945рр. на площі Соборній в м. Чернівцях сквером Дня вишиванки”.

Проєкт рішення мають розглянути на черговому засіданні сесії міськради – ймовірно, 27 січня.

Нагадаємо, 25 листопада у Чернівцях депутати міськради підтримали пропозицію про найменування скверу на Соборній площі Днем вишиванки.

“За” проголосували 25 депутатів.

Ця ухвала викликала неоднозначну реакцію мешканців Чернівців – більшість місцевих жителів обурила нова назва скверу.

Як відомо, у Чернівцях 15 років тому студенти ЧНУ започаткували День вишиванки, який за ці роки набув всесвітніх масштабів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.