Новини

В Україні можуть дозволити примусове годування засуджених, які відмовляються від їжі

В Україні можуть дозволити примусове годування засуджених, які відмовляються від їжі.

Як повідомляє УНІАН, за ухвалення в першому читанні проекту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування” (№ 4323) проголосували 286 народних депутатів.

Даним законопроектом пропонується дозволити застосування примусового годування до засудженого, який заявив про відмову від прийняття їжі.

Зазначається, що це може відбуватися на підставі ухвали суду, прийнятої за висновком лікаря про те, що такому засудженому загрожує значне погіршення стану здоров’я та існує очевидна загроза його життю, що підтверджується відповідними медичними документами, які містять результати лабораторних, інструментальних та інших необхідних досліджень.

Застосування примусового годування без ухвали суду забороняється.

Законопроектом передбачено, що начальник установи виконання покарань після встановлення факту відмови від прийняття їжі засудженим повинен з’ясувати причини такого вчинку й упродовж доби письмово поінформувати про це прокурора. А в разі рішення про примусове годування про це має бути попереджений прокурор. Про прийняття рішення судом щодо примусового годування засудженого начальник установи виконання покарань невідкладно інформує уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Передбачено, що засуджений, який відмовився від прийняття їжі, з моменту встановлення такого факту має перебувати під постійним наглядом лікаря.

При підготовці висновку лікар, зважаючи на стан здоров’я засудженого, визначає вид примусового годування.

Відповідно до законопроекту, порядок та види примусового годування, а також умови тримання засуджених, які відмовляються від прийняття їжі, встановлюються Кабінетом міністрів.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.