Новини

Названо найгіршу звичку, яка підвищує тиск і підсилює появу тромбів

Згустки крові і артеріальний тиск часто діють разом один з одним, оскільки гіпертонія іноді сигналізує про утворення згустку.

Хоча відомо, що існують фактори, що підвищують ризик захворювання, куріння часто називають найнебезпечнішими винуватцями. Нове дослідження показало, що, здавалося б, більш здорові альтернативи курінню можуть бути настільки ж шкідливими для вашого здоров’я, пише Express.co.uk.

Використання електронних сигарет різко зросло в останні роки: приблизно кожен п’ятий школяр використовував електронну систему в 2020 році.

Ще більш тривожним є той факт, що багато користувачів електронних сигарет раніше не курили традиційні сигарети, що дозволяє припустити, що ця звичка для багатьох є тенденцією.

Недавній напад госпіталізацій в США призвів до спалаху стурбованості громадськості тим, що електронні сигарети не є безпечною альтернативою курінню.

У світлі цих побоювань шведські дослідники досліджували зв’язок між утворенням тромбів, підвищеним кров’яним тиском і вживанням електронних сигарет.

У дослідження була включена група з 22 жінок і чоловіків у віці від 18 до 45 років, які час від часу курили.

У добровольців вимірювали кров’яний тиск і частоту серцевих скорочень, а також збирали зразки крові як до, так і після вживання електронних сигарет.

Дослідники також провели аналізи, щоб контролювати кровообіг у крихітних кровоносних судинах тіла як до, так і після вживання електронних сигарет.

Результати дослідження показали, що використання електронних сигарет, що містять нікотин, викликає ряд негайних короткострокових змін у добровольців.

Команда виявила, що кількість згустків крові через 15 хвилин збільшилася в середньому на 23 відсотки, а через 60 хвилин вони повернулися до нормального рівня.

Кровоносні судини добровольців тимчасово звузилися після куріння електронних сигарет.

Результати показали, що частота серцевих скорочень збільшується в середньому з 66 ударів в хвилину до 73 ударів в хвилину.

Артеріальний тиск також збільшився з 108 міліметрів ртутного стовпа в середньому до 117 мм рт.

Голова Комітету Європейського респіраторного товариства з боротьби проти тютюну сказав: “збиток, заподіяний курінням традиційних сигарет, в тому числі вплив нікотину на організм, добре відомий. Електронні сигарети з’явилися відносно недавно, тому ми набагато менше знаємо про те, що вони роблять з тілом.

“Це дослідження показує, що електронні сигарети, що містять нікотин, можуть викликати утворення згустків у крові користувачів і зробити їх дрібні кровоносні судини менш адаптованими.

“Це невелике дослідження, тому ми хотіли б побачити більше досліджень, присвячених цим ефектам.

“Деякі люди можуть використовувати електронні сигарети, намагаючись кинути палити, тому що вони продаються як безпечні, але це дослідження доповнює зростаючу кількість даних про шкідливий вплив електронних сигарет.

“Інші допоміжні засоби для відмови від куріння, які підтверджені і рекомендовані ERSm, такі як ділянки жувальної гумки, не призводять до того, що легені піддаються впливу високих концентрацій потенційно токсичних сполук”.

У 2020 році Сан-Франциско став першим містом в США, в якому введено заборону на продаж електронних сигарет.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.