Новини

Як готувати домашні міцні напої правильно*

Не варто переплачувати за продукти сумнівної якості. Міцні напої краще готувати самостійно. Це дозволить зекономити час та гроші. Але вам потрібно дати відповіді на такі питання. Додавати воду до спирту чи спирт до води? Як саме потрібно змішувати? Як визначати кількість компонентів? Не хвилюйтесь, ми вам допоможемо.

Основи

Не важливо, який саме напій ви готуєте. Це може бути легка наливка, міцна настоянка чи навіть горілка. У будь-якому випадку − це лишень звичайний хімічний процес. Процес розчинення спирту у воді. Тобто, вода для нас − це розчинник, а спирт − розчинювана рідина. Говорячи “вода”, ми маємо на увазі будь-яку рідину, яку ви використовуєте як основу. Це також може бути сік.

Отже, якщо слідувати базовим правилам хімії, ми маємо розчинювану рідину додавати до розчинника, а не навпаки. Слід спирт наливати у воду, а не навпаки. Якщо зробити інакше, може початись хімічна реакція, що буде супроводжуватись виділенням невеликої кількості тепла. В домашніх алкогольних напоях нам такого точно не треба.

Для професіоналів

Тепер нумо визначимо, яку саме воду можна використовувати. Найкращий варіант − дистильовану. Вона не містить жодних солей чи інших домішок. Спирт добре розчиниться в дистильованій воді й ви отримаєте якісний, однорідний напій. Саме те, що нам потрібно. Просте правило: чим менше домішок у воді, тим кращою виходить горілка.

Тому, якщо у вас немає під рукою дистильованої води, використовуйте фільтровану. Або хоча б кип’ячену. В жодному разі не можна брати воду “з-під крана”. У ній міститься надто багато солей. Хто знає, як саме вони прореагують зі спиртом? Одне можна сказати точно: горілка вийде не однорідною, спирт погано розчиниться.

Чи можна використовувати сік? Так, звичайно. Фруктові та рослинні соки теж практично не містять солей. Щоб довго не пояснювати основи ботаніки, можна просто сказати − рослини чудово фільтрують воду. Але краще брати свіжовичавлені соки, а не пакетовані.

Поради майстрам

Тепер визначимо, яку саме пропорцію потрібно витримувати. Вважається, що рецепт горілки вдосконалив видатний хімік Дмитро Менделєєв. Але ця легенда далека від дійсності. Хімік не займався розробкою горілки. Його ім’я використали російські ділки вже після смерті вченого. Звичайно, для того, щоб краще продавати свій товар за кордоном. Після відкриття періодичної системи, Менделєєв став таким популярним, що про нього в Європі знав кожен школяр. Тому російські експортери й створили легенду.

Але співвідношення 40:60 справді є найкращим для міцних алкогольних напоїв. Рахувати потрібно не масову, а об’ємну частку. Це спрощує ваше завдання. Зручна формула: розділіть кількість води на 4 та помножте отриманий результат на 3. Наприклад, ви взяли літр води. Тоді вам потрібно взяти 1000/4 * 3 =750 мл спирту.

Більшість домашніх виноробів починає рахувати від спирту. Й одразу стикається зі складнощами. А якщо ви будете рахувати від об’єму води, все стає значно простішим. Таку саму формулу можна застосовувати не тільки до горілки, але й до інших напоїв.

Джерело – https://spirt-opt.to/uk/

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.