Новини

Будуть контролювати витрати українців: кого змусять платити 18% податку

Українське Міністерство фінансів готує посилення податкового контролю, яке може набути чинності відразу після податкової амністії (починається з 1 вересня і триватиме рік).

Про це пише Обозрєватель.

Контролювати будуть не тільки доходи, а й витрати громадян. І якщо виявиться, що в сім’ї роблять покупки, але не можуть пояснити, звідки взяли на них гроші, – доведеться доплатити 18% податку.

“Зараз податкова отримує інформацію тільки про офіційні доходи українців. Навіть якщо хтось зізнається, що отримує зарплату в конверті, довести таке порушення в суді буде вкрай складно”, – каже директор департаменту з питань праці Державної служби праці Володимир Гончарук.

Кардинально ситуація може змінитися вже у 2022-му.

Міністерство фінансів за дорученням парламенту готує новий законопроєкт – про непрямі методи контролю доходів.

Ідея проста: з 1 вересня всім дадуть рівно рік на те, щоб зізнатися про зароблене в тіні (йдеться і про накопичену готівку, і про цінні папери, і про нерухомість). Потім можна заплатити невеликий податок (від 5% до 9%) і тим самим пройти податкову амністію.

Генеральна директорка компанії Е.С.Консалтінг Олександра Томашевська зазначає: якщо після податкової амністії правила не посилять і можна буде безкарно залишатися в тіні, то толку від неї не буде.

Як це буде працювати?

Українець робить велику покупку: автомобіль, машина, земля, дорога техніка, путівка тощо;

Інформацію від банку про транзакції отримує податкова служба;

Якщо легальні доходи не дозволяють пояснити можливість такої покупки, то з усієї неаргументованої суми доведеться заплатити прибутковий податок – 18%.

“Остаточного тексту законопроєкту немає. Але логіка полягає в тому, що вводиться непрямий контроль доходу. Якщо в тебе є гроші на придбання автомобіля, значить, ти повинен був десь ці гроші взяти”, – пояснює глава комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.