Новини

Пішов з життя художник Олександр Ройтбурд

Помер відомий художник, депутат Одеської обласної ради, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд. Про це в соціальних мережах повідомляють його близькі.

Зазначається, що 59-річний художник помер в результаті тривалої хвороби. Причини смерті поки не називаються, пише Уніан.

Люди висловлюють співчуття у зв’язку зі смертю Ройтбурда, і стверджують, що при його директорстві музей отримав друге життя.

Олександр Ройтбурд – довідка

Олександр Ройтбурд народився в Одесі в 1961 році. У 1993 році виступив співзасновником асоціації “Нове мистецтво” (Одеса). З 1993 року працював в ній арт-директором, з 1999 по 2001 рік – президентом.

Крім того, він працював директором галереї Марата Гельмана в Києві. Відомий своїми проукраїнськими поглядами. Його роботи експонуються в музеях США, Словенії, України та Росії.

Ім’я Ройтбурда часто фігурувало в скандалах. Противники художника називають його епатажне творчість “порнографією”.

Призначення Ройтбурда директором Одеського художнього музею також зустріло опір в Одеській облраді (в основному – з боку фракції “Оппозіцііонний блок”). Проте, тодішній голова Одеської ОДА Максим Степанов призначив Ройтбурда директором зазначеного музею. З ним підписали контракт на 5 років.

Представники “Опозиційного блоку” неодноразово намагалися звільнити Ройтбурда. У зв’язку з цим в місті проходили акції протесту, під час яких проукраїнські громадські працівники висловлювали підтримку художнику.

4 вересня 2019 року облрада все-таки звільнила Ройтбурда. Це питання вніс депутат Олексій Кобильніков, який заявив, що художник нібито має відношення до того, що громадянин Росії, якого він взяв на роботу, побив екс-директора музею Віталія Абрамова. Сам Ройтбурд дану заяву, як і саме побиття, спростовує.

7 вересня в Одесі відбувся масштабний мітинг на підтримку Ройтбурда. У жовтні Міністерство культури, молоді та спорту України заявило, що обласна рада звільнила Ройтбурда, не маючи на це жодних підстав.

10 лютого 2020 року Приморський райсуд Одеси визнав звільнення незаконним, але 28 травня Одеський апеляційний суд скасував це рішення. Після цього художник звернувся до Верховного суду України, який у 2021 році визнав його звільнення незаконним.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.