Новини

Була гімназія, стане ліцей «Оріяна»: навіщо реформують заклади освіти у Чернівцях

Фото з сайту Чернівецької гімназії №5

Зміни у сфері освіти тривають, і цього разу вони торкнулися гімназій.

Зокрема, якщо на черговій сесії міськради 29 липня депутати підтримають відповідний проєкт рішення, усі сім гімназій міста змінять тип та назву і стануть ліцеями.

Детальніше про те, що це та для кого означає, розповідала molbuk.ua очільниця міського управління освіти Ірина Ткачук.

“Два різні заклади і один директор”

“Відразу хочу зазначити, що це тільки початок. У травні ми вже змінили статути ліцеїв №1 та №3. Просто це тоді не привернуло такої уваги, тому що там збереглася назва ліцею. Із набранням чинності законів про освіту та про повну загальну середню освіту типи закладів визначаються по-новому. Тепер це “типи закладів, що повинні забезпечувати здобуття повної загальної середньої освіти на різних її рівнях”, – зазначає головна освітянка.

Як відомо, у початковій школі навчання триває з 1 по 4 класи, у гімназії – з 5 по 9, у ліцеї – з 10 по 12 класи.

“Нюанс: якщо гімназії володіють правом мати підрозділ початкової школи, то ліцеї можуть мати структурні підрозділи і гімназії, і початкової школи. Чому ситуація зараз торкнулася саме гімназій? Тому що навчання у них триває з 5 по 11 клас. Водночас у початкових школах цих гімназій навчаються з 1 по 4 класи. І ми маємо своєрідну колізію. До прикладу, в одному приміщенні знаходяться два освітні заклади: гімназія №5 та спеціалізована школа №23. Це дві юридичні особи, які мають різні статути і водночас – одного директора”, – зауважує Ірина Ткачук.

На думку посадовиці, це неправильно не тільки з погляду здорового глузду, але й законодавства.
“Тому зараз ми першою хвилею реорганізуємо гімназії. Не лише, щоби ліквідувати цю колізію з початковою школою, але й тому, що саме гімназії мають потенціал стати ліцеями. Тобто можуть забезпечувати можливість навчання за певною спеціалізацією з 10 по 12 клас. Кожен ліцей у своїх статутах визначає свій профіль – мовний, математичний, хіміко-біологічний тощо. Усе це є найбільш на часі”, – додає посадовиця.

“Стільці та парти залишаться ті самі”

Як це вплине на учнів, педагогічний колектив? Практично ніяк, наголошує Ірина Ткачук.
“Мене вже запитували, чи розпочнуться масові звільнення. Але запевняю: ніхто нікого не звільнятиме. Так, ліквідовують початкову школу як спеціалізовану. І всі ті люди, які у ній працювали, переходять за бажанням до новоствореного ліцею. Тобто формально нічого не змінюється. Класні кімнати, стільці та столи, люди ті ж самі”, – пояснює чиновниця.

Щодо іспитів, які влаштовували випускникам початкових шкіл для вступу до деяких гімназій, то їх не буде. Вони можливі лише під час переходу з 4 до 5 та з 9 до 10-го класів у випадку, якщо формуються додаткові класи.

Якщо на сесії депутати підтримають відповідне рішення, усі реєстраційні зміни мають внести до першого вересня. Тобто восени за парти сядуть уже ліцеїсти.

Також в управлінні освіти невдовзі візьмуться і за звичайні школи.

“Ми повинні привести всю мережу освітніх закладів середньої освіти у відповідність до зазначених законів. Тому восени будемо затверджувати нові статути і в школах, змінюватимемо типи закладів загальної середньої освіти на гімназії, деякі – на ліцеї. Але навіть не впевнена, що це вдасться провести в один етап, тому що робота дуже значна”, – зазначила Ірина Ткачук.

Що зміниться:

– гімназія № 1 імені Тараса Григоровича Шевченка стане ліцеєм № 8 імені Тараса Григоровича Шевченка.

– гімназія №2 – багатопрофільним ліцеєм №11 “Престиж”.

– гімназія №3 – ліцеєм № 10.

– гімназія №4 – ліцеєм № 9.

– гімназія №5 – ліцеєм № 5 “Оріяна”

– гімназія № 6 імені Олександра Доброго (Alexandru cel Bun) – ліцеєм № 6 імені Александру чел Бун

– гімназія №7 стане ліцеєм № 7.

Також спеціалізовану школу І ступеня № 7 приєднають до ліцею №8 імені Тараса Григоровича Шевченка. А спеціалізовану школу І ступеня №35 – до багатопрофільного ліцею № 11 “Престиж”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.